Nyhetsartikkel

Helsebringende julefilm

Lettbeint underholdning, eller en måte å øke mental helse og åpne opp for andre mennesker? Hvordan kan en julefilm få deg til å føle velvære?

Tre nøtter til Askepott? Love Actually? Eller hjemme alene-filmene? Å se julefilm er for mange en tradisjon på linje med julebakst og stjerne i toppen av treet. Hvordan orker vi å se de samme filmene år etter år – uten å gå lei?

Psykolog Pamela B. Rutledge skriver i Psychology Today1 hvorfor en julefilm kan få oss til å føle oss vel. Det handler om nostalgi, romantikk, familie og mirakler.

Og hun oppsummerer det slik:

  • Det er kjente plott og enkle, forutsigbare og lite stressende historier som gjør at julefilmer gir velvære og bedre humør.
  • Tilbakevendende temaer som romantikk, familie og vennskap reflekterer og tilfredsstiller vårt grunnleggende behov for sosial tilknytning.
  • Filmene skaper bånd på tvers av generasjoner og man kan få lyst til å besøke gamle venner.
  • Feelgood-julefilmer gir en velkommen flukt fra press og krav i hverdagen.

Et løft for helsa

Også filmterapeut Lynn Anderton mener at det å se en julefilm eller to kan gi vår mentale helse et løft.

Til helsenettstedet Patient.Info2 sier hun at det å se en film kan virke på mange måter: Det er hyggelig, underholdende og en flukt fra virkeligheten.

Det kan også være en måte å komme i kontakt med egne følelser.

I forbindelse med julehøytiden er mange lite nytenkende når det kommer til film: Det er ofte de samme gamle filmene. Om og om igjen.
Så hva er det med julefilmer som får oss til stadig å vende tilbake til dem og føle velbehag?

Kanskje husker vi hvordan vi følte oss da vi første gang så filmen, antyder Anderton. Men når den sees på nytt, er det også en mulighet for å se handlingen med nye øyne, kanskje identifisere seg med en annen karakter. Å se en julefilm mot slutten av året, kan skape refleksjoner over året som har gått. Du kan identifisere deg med en karakter og få en bedre forståelse av hvordan du selv føler deg og hvorfor.

Enkelt plott

For kanskje kan plottet – som i enkelte tilfeller kan være noe tynt – inneholde mer enn vi først tror.

– Julefilmer kan være mer komplekse enn vi forestiller oss. Du kan utforske temaet og karakterreisene. Og legge merke til nye elementer ved den, sier Aderton.

For å få maks helseutbytte av å se en julefilm, foreslår hun at du snakker med andre om filmen etterpå. På den måten kan du også engasjere deg i andre og deres følelser - uten å være for direkte eller personlig. Kanskje kan du i større grad enn tidligere forstå venner og familie og hvordan de føler seg.

Kilder

Referanser

  1. Pamela B. Rutledge, Why Christmas Movies Make Us Feel Good, Psychology Today, 2022 www.psychologytoday.com
  2. Gillian Harvey, Why a Christmas movie can make us feel good, Patient.Info patient.info
  3. David R. Topor, Remembering the "me" in merry: Self-care strategies for this holiday season, Harvard Health Publishing www.health.harvard.edu