Nyhetsartikkel

Hvor lykkelig er du?

Det er en krevende øvelse å jage lykken og kanskje er det derfor stadig flere forskere prøver å løse gåten: hva er lykke og hvordan finner vi den?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Jeg skal ikke prøve på å definere lykke selv. Det er et geléaktig begrep som lett glir vekk mellom fingrene og havner i bunken for flyktige og intime uttrykk.

For kanskje er lykke den utopien vi aldri helt når fram til og dermed aldri klarer å definere.

Les denne bloggen på NHI.no

Lykken er å bli eldre

Ifølge poeten Inger Hagerup er lykke å gå på en setervei, være ung, forelsket og være full av uopplevd kjærlighet. Men nå viser ny, amerikansk forskning at lykke slett ikke er foreboldt de unge - snarere tvert om.

I en studie fra Stony Brook University, viser forskerne hvordan lykken forandrer seg i løpet av livet, og at lykkenivået er lavest i 30- og 40-årene. Fra å være i gjennomsnitt helt ok lykkelig i begynnelsen av 20-årene, går det nedover og når den sørgelige u-dalen i 40-årene. Men så snur vinden og stiger fram til man er 80 år.

Mål og drømmer

Studien er publisert i Proceedings of the National Acadamy of Science og grundig omtalt i den danske avisen Politiken.

Den viser at yngre mennesker stresser mer, de bekymrer seg og er rett og slett mindre glade enn eldre mennesker. De amerikanske lykkeekspertene forklarer oppturen i menneskelivets høst med at nåtidens eldre blir eldre på en annen måte enn generasjonen før dem. De er sunnere, har drømmer og mål om å realisere seg selv. Dette kombineres med mindre stress, bedre tid til hvile og lavere krav til livet.

Les også: Stress og sykdom

Sosiolog Emilia van Hauen sier til den danske avisen at den amerikanske forskningen på ingen måte er overraskende. Når mennesker blir eldre, forsvinner usikkerheten, følelsen av å strekke til kommer kanskje tilbake. I tillegg er det i dag lov å være seksuelle vesen også etter at man er blitt eldre. Svært mange over 60 år er fysisk aktive – og har både overskudd og tid til å trene.

Les også: Seksualitet og alder