Nyhetsartikkel

Hvordan blir vi mest mulig lykkelige?

Hvordan kan vi bruke tid og penger på å bli mest mulig lykkelig? En ny studie har undersøkt hva som skaper lykke og hvordan dette endrer seg med alderen.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange funn i psykologi og forbruksforskning viser at selv om man blir fristet av materielle goder fra mange kanter, er det opplevelser og erfaringer som må til for å skape mest mulig lykke hos den enkelte.

Forskere ved Dartmouth College og University of Pennsylvania har gjort et forsøk på å måle lykke, blant annet vet å finne ut hva som gjør folk i ulike aldersgrupper lykkelige. Tidligere studier viser at erfaringer og opplevelser fører til mer lykke enn materielle goder. Men hvilke opplevelser fører til mest lykke? Er det vanlige, daglige opplevelser? Er det de ekstraordinære og helt spesielle opplevelsene man møter bare noen få ganger i livet og som man kan snakke om å dele med andre i ettertid? Eller er det enkle og vanlige opplevelser som danner fundamentet i folks daglige liv?

Les også: Hvor lykkelig er du?

Ifølge forskerne selv, er dette den første studien som kategorisere opplevelser, og som forsøker å besvare spørsmålet: hvilke erfaringer gir størst lykke?

En serie på åtte studier der folk mellom 18 og 79 år ble bedt om å huske eller forestille seg lykkelige opplevelser, viser at man kan skille mellom ordinære og ekstraordinære opplevelser. Resultatene viser at alder er knyttet til dette. Selv om lykke fra ekstraordinære opplevelser ikke endres med alderen, vil vanlige erfaringer lokke fram større lykke blant eldre folk. Dette igjen henger sammen med hvor mye gjenværende tid folk mener de har igjen av livet. Forskerne forklarer dette med at disse erfaringene bidrar til å definere hvem vi er på forskjellige stadier i livet.

Les mer om studien her

Opplevelser definerer deg

Forskerne trekker altså følgende konklusjoner: Når mennesker er unge, og tror tiden ligger foran dem, foretrekker de ekstraordinære opplevelser når de skal berike livene sine - opplevelser som ikke tilhører hverdagen. Men når mennesker blir eldre, og kjenner på at tiden de har igjen er begrenset, legger de mer vekt på vanlige opplevelser som tilhører dagliglivet.

Hvorfor er det slik?

Ifølge Amit Bhattacharjee, som er hovedforfatter av studien, er ekstraordinære opplevelser ettertraktet blant unge mennesker siden dette gir personlig identitet. Etterhvert, når folk blir eldre, vil mer vanlige hendelser bli sentrale, gi selvtillit og være mer verdifull.

Yngre mennesker som ser at tiden de har foran seg er lang, finner mer lykke i ekstraordinære opplevelser. Mens vanlige opplevelser i økende grad ble forbundet med lykke blant eldre folk. For eldre, ga hverdagslige og vanlige opplevelser like mye lykke som helt spesielle opplevelser.

Forskerne skriver at dette handler om selvdefinering: ekstraordinære opplevelser definerer hvem du er og vil være gjennom hele livet, men når folk blir eldre definerer man seg selv gjennom ordinære hendelser som utgjøre det daglige livet.

Vanlige, dagligdagse øyeblikkene som utgjør hverdagen har en tendens til å bli oversett når fremtiden synes grenseløs, men jo eldre man blir, jo mer ser det altså ut til at også slike hendelser bidrar til like mye lykke.

Les også: Et lykkelig ekteskap er godt for helsen

Neste side