Nyhetsartikkel

Hvorfor gråter vi?

Det er mange årsaker til at vi gråter. Hvert år produserer øynene våre mellom 15 til 30 liter tårer.

Vi kan gråte av en trist film eller på grunn av sorg. Vi gråter også når vi skreller løk, eller trenger å beskytte øynene våre.

Men hva er tårer, og hvorfor gråter vi?

Vi har en tårefilm som både beskytter og smører øynene våre. Tårefilmen er som en sandwich og består av tre deler: slim, vann og fett. Alle de ulike tårene består av tårefilm. 

Grovt sett finnes det tre typer tårer: basale tårer, følelsesmessige tårer og reflekstårer.

1. Basaltårer
Dette er tårene som alltid finnes i øynene. Når du blunker, spres tårene jevnt over overflaten til øyet for å forbedre syn og fokus. Tårene vasker bort smuss og bakterier, og holder øynene friske og fri for infeksjon. Basaltårer bidrar til å holde øynene fuktige hver gang du blunker.

2. Reflekstårer
Dette er tårene som øynene dine produserer når du for eksempel skjærer en løk. De vasker bort skadelige irriterende stoffer som røyk eller partikler. Disse tårene inneholder blant annet antistoffer - som skal hamle opp med uønskede bakterier.

3. Følelsestårer
Dette er tårene som kommer når du blir lei deg. De inneholder proteiner og hormoner som ikke finnes i andre tårer - som prolaktin, kalium, mangan og stresshormoner. En teori om hvorfor vi gråter når følelsene tar overhånd, er at stress frigjøres ved hjelp av tårene og kroppen roer seg ned. Når det blir laget mange tårer, blir det overflod i tårekanalene. Dermed kan tårene renne ut, og nedover kinnene. 

Mange kan prøve å undertrykke tårene, men tårene kan ha mange fordeler. 

Les bare her: 

Å gråte kan gi en lindrende, selvberoligende effekt:

Å gråte kan regulere følelser og gjøre at man roer seg ned. En studie fra 20141 viser at gråt kan ha en direkte, selvlindrende effekt på mennesker. Studien forklarte hvordan gråt aktiverer det parasympatiske nervesystemet - og gjør at vi klarer å slappe av.

Å gråte lindrer smerte:

Når du plutselig faller og slår deg, kan tårene sprette fram. Forskning har funnet at i tillegg til å være selvberoligende, frigjør følelsesmessige tårer oksytocin og endorfiner.

Disse kjemikaliene får folk til å føle seg vel og kan også lindre både fysisk og psykisk smerte. På denne måten kan gråt bidra til å redusere smerte og fremme en følelse av velvære.

Å gråte kan opprettholde godt syn: 

Basaltårer, som frigjøres hver gang en person blunker, bidrar til å holde øynene fuktige og forhindrer at slimhinner tørker ut.

National Eye Institute2 forklarer at basale tårer har en smørende effekt og gjør at vi ser klarere. Når membranene tørker ut, kan synet bli uklart.

Å gråte kan bekjempe bakterier:

Gråt hjelper til med å drepe bakterier og holde øynene rene. Tårer inneholder en væske som kalles lysozym - dette er knyttet til den antibakterielle effekten i noen studier - som denne publisert i tidsskriftet KJCLS i 20183

Å gråte gjør at vi sover bedre?

En liten studie publisert i Pediatrics i 20164 viser at babyer kan sove bedre etter gråt, men om dette også er tilfelle for vokse, er uklart. 

Til slutt: Gråt kan også være et tegn på depresjon

Selv om gråten i kjølvannet av å være trist, glad eller frustrert kan ha mange helsemessige fordeler, kan også det å gråte ofte være et tegn på depresjon. Dette kan være tilfelle hvis: 

 • Det skjer veldig ofte
 • Det skjer uten en åpenbar grunn
 • Det begynner å påvirke daglige aktiviteter
 • Det blir ukontrollerbart

 

Kilder

Referanser

 1. Gračanin A, Bylsma LM, et.al . Is crying a self-soothing behavior?. Front Psychol 2014. www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. How Tears Work, National Eye Institute, 2019 www.nei.nih.gov
 3. Zahoor M, Bahadar H, et.al. In vitro Study on the Antimicrobial Activity of Human Tears with Respect to Age. Korean J Clin Lab Sci 2018. www.kjcls.org
 4. Gradisar M, Jackson K et.al. Behavioral Interventions for Infant Sleep Problems: A Randomized Controlled Trial. Pediatrics 2016. publications.aap.org
 5. Hallie Levine, What Are Tears Made Of? AARP, 2022 www.aarp.org
 6. Timothy J. Legg, 6 Surprisingly Practical Reasons We Cry, Healthline, 2020 www.healthline.com
 7. Timothy J. Legg, Eight benefits of crying: Why it's good to shed a few tears, Medicalnewstoday, 2017 www.medicalnewstoday.com