Nyhetsartikkel

Hvorfor leverer vi inn lottokupongen?

Hvert år er det overraskende store pengegevinster i lotterier som aldri blir hentet ut. Hvilke andre årsaker enn penger, er det til at vi velger å kjøpe lodd og lottokuponger?

Det har forskerne bak en studie som ble publisert i tidsskriftet Cognition and Emotion i oktober 20221, sett nærmere på.

Et overraskende stort antall lotterigevinster blir aldri hentet ut. Forskerne hadde derfor en mistanke om at folk ikke bare er opptatt av penger når de deltar i lotteri, men at det for mange handler om å komme i bedre humør.

Forskerne utførte tre studier for å forklare, ut i fra et emosjonelt perspektiv, hvorfor folk deltar i lotteri.

Les også: Billetter til lykke

Best humør før resultatet kom

Den første studien undersøkte humøret til de som kjøpte lotterikuponger. Resultatene viste at humøret til deltagerne var best før de visste om de hadde vunnet eller ikke.

I den andre studien manipulerte de belønningsmidlene, ved at de sammenlignet lodd med kontanter. De sammenlignet også deltagernes humør i ulike stadier av belønningsspill som ble utført i et laboratorie.

Forskerne fant at lotterigruppen var i bedre humør enn de som fikk kontanter. De fant også at 42 prosent av deltagerne i lotterigruppen ikke kom til laboratoriet for å hente skrapeloddene, og at de brukte lenger tid før de kom tilbake til laboratoriet for å sjekke loddene sine, enn deltagerne som fikk kontanter.

Les også: Best å være snill

Dårlig humør – kjøper lodd

I den tredje studien undersøkte forskerne om godt eller dårlig humør kunne påvirke deltagernes preferanser for kontanter fremfor lodd.

Resultatene avslørte at deltagerne som var i dårlig humør oftere foretrakk lodd sammenlignet med de som var i godt humør.

Disse funnene antyder at det deltagerne søkte i lotteriet, ikke bare var penger, men bedre humør, konkluderer forskerne.

Kilder

Referanser

  1. Guo HF, Tao R, Zhao N, Chen HP, Zheng R, Li S. What we bet on is not only tangible money, but also good mood. Cognition and Emotion 2022. www.tandfonline.com