Nyhetsartikkel

Kan riktig tarmflora forebygge angst?

Når du har vondt i magen, sendes denne beskjeden til hjernen. Men visste du at slike beskjeder også kan sendes motsatt vei?

Når du har vondt i magen, sendes denne beskjeden til hjernen. Men visste du at slike beskjeder også kan sendes motsatt vei? I dagens forskning på irritabel tarm fokuseres det stadig mer på tarm-hjerne-aksen.

Dersom du er stresset, deprimert eller sliter med angst, kan dette også forårsake mageproblemer. Det er dette som er årsaken til at det kan være viktig å vurdere både fysiske og psykiske årsaker til mageplager.

Fordøyelsessystemet kontrolleres av det enteriske nervesystemet, et komplekst system med over 100 millioner nerver. Dette er sterkt påvirket av sentralnervesystemet (hjernen), og de to systemene kommuniserer sammen via nervebanene. Det er denne sammenhengen som gjør at du slutter å spise når du er mett, eller at du ikke har matlyst når du er nervøs, spent eller engstelig for noe.

Moderne forskning på irritabel tarm har fokusert på hvor viktig forholdet mellom hendelser som påvirker i hjernen, er på funksjonen til tarmen via nettopp koblingen til det spesialiserte nervesystemet til fordøyelseskanalen - tarm-hjerne-aksen.

Stress påvirker bevegelser i tarmen

Følelsesmessige og psykososiale faktorer spiller en rolle ved sykdommer i fordøyelseskanalen, men det betyr ikke at slike sykdommer er innbilte. Psykologiske faktorer påvirker fysiologien i fordøyelseskanalen og reguleringen av symptomer. Stress kan påvirke bevegelser og sammentrekninger i tarmen, føre til betennelser, eller gjøre deg mer utsatt for infeksjoner. Studier har også vist at spenningsnivået i tarmveggen, og hastigheten på sammentrekninger i tarmveggens muskulatur, forandres når du utfører stressende oppgaver. Det er også vist at den elektriske aktiviteten i tarmveggene er forbundet med sterke følelser.

Hos de som har irritabel tarm, er det vist at smerte oppfattes ved et mye lavere nivå av oppblåsthet enn hos andre. Dette kalles en overfølsom tarm. Det er ikke helt klart hvordan stress, angst og irritabel tarm er relatert, men studier viser at disse har en tendens til å sameksistere. Det har blitt vist at personer som lider av irritabel tarm syndrom, har økt forekomst av psykologiske forstyrrelser og har blitt eksponert for mer psykologiske traumer enn resten av befolkningen. Man ser også at en gitt mengde stress har større negativ effekt på tarmbevegelighet og følelse hos disse, enn hos dem som ikke lider av irritabel tarm.

Omtrent 60 prosent av de som lider av irritabel tarm, oppfyller kriteriene for en eller flere psykiatriske diagnoser. Den vanligste er generalisert angst.

God effekt av kognitiv terapi

Kognitiv terapi - en behandlingsform der du får hjelp av en terapeut til å snu negativt tankesett og adferd, har vist seg å ha positiv effekt hos mange med irritabel tarm. I en studie fra 2003, fant forfatterne at 70 prosent av pasienter med irritabel tarm opplevde mindre smerter, oppblåsthet og diarè etter 12 uker med slik behandling. Antidepressiva virker på de kjemiske beskjedene som blir sendt i fordøyelseskanalen, og kan på den måten avverge smerter og kramper - uten at du behøver å være deprimert.

Andre metoder for å håndtere stress, kan også forebygge eller lette symptomene. Dette kan være for eksempel avslapningsteknikker som å puste dypt, eller se for seg et fredelig sted. Det kan også være å gjøre noe man liker, som å snakke med en venn, høre på musikk eller lese.

Det er flere ting du kan gjøre selv for å redusere plager i forbindelse med irritabel tarm, blant annet med tanke på mat, trening og søvn. Det kan du lese mer om her: Irritabel tarm

Les også: Hveteintoleranse - men ikke cøliaki

Kan angst forebygges ved riktig tarmflora?

Kanskje kan fremtiden gi oss behandling som virker motsatt vei - at medisiner som har en innvirkning på tarmfloraen, kan redusere sykdom som angst og depresjon. I en studie som ble publisert i Trends in Neurosciences i februar 2013, viser forfatterne til at bakteriefloraen i tarmen er viktig for normal, sunn hjernefunksjon.

I løpet av de første dagene av livet blir tarmen invadert av bakterier som hører til i en sunn tarm. Forfatterne skriver at nye studier viser at bakterier, inkludert normal bakterieflora i tarmen, probiotiske bakterier og bakterier som gir sykdom, i fordøyelseskanalen kan aktivere nervebaner og sentralnervesystemets meldesystem. Pågående og fremtidige studier har dermed som mål å forstå mer av hvordan tarmens bakterieflora og tarm-hjerne-aksen (the microbiotica-gut-brain-axis) kan gi nye tilnærminger til forebygging og behandling av psykisk sykdom, inkludert angst og depresjon.

Kilder

Referanser

  1. IBS Research Update - The Brain Gut Axis www.ibsresearchupdate.org
  2. Stress, Anxiety, and Irritable Bowel Syndrome (IBS) - WebMD www.webmd.com
  3. Vianna EP, Tranel D. Gastric myoelectrical activity as an index of emotional arousal. Int. J Psychophysiol. 2006; 61: 70-6.
  4. Foster JA, McVey Neufeld KA.. Gut-brain axis: how the microbiome influences anxiety and depression.. Trends Neurosci. 2013. www.sciencedirect.com