Informasjon

Kunsten å ha god helse

Å oppleve kunst kan være positivt både for humøret og blodtrykket. Det mener forsker Britt-Maj Wikström som nå gjennomfører et kunstprosjekt ved Akershus universitetssykehus.

Temaside om Korona

Når gikk du sist på kino eller besøkte et galleri? Tenkte du sist gang du gikk ut av konsertlokalet, at dette er bra for blodtrykket?

Ifølge vitenskapelig forskning har helsa vår godt av å oppleve kunst. Og jo oftere vi gjør det, jo bedre blir helsa.

- Vi har sikre resultater som viser at de som liker å gå på kino, lese bøker og delta på andre kulturaktiviteter, holder helsen sin lengre enn andre, sier professor Britt-Maj Wikström til Nhi.no som i dag jobber ved avdeling for sykepleierutdanning ved Høgskolen i Akershus.

Økende interesse

Wikström har siden 1980-tallet drevet med studier for å se hvordan kunst påvirker mennesker i ulike omgivelser.

- Jeg ser en sterk økende interesse for temaet kunst og helse, sier hun. I de senere årene har hun deltatt i flere prosjekter både i Finland, Sverige og nå i Norge. Tanken bak prosjektene er at kunsten og samtalene rundt kan påvirke både kroppslige og mentale funksjoner hos en pasient på en positiv måte.

I prosjektet ved Akershus universitetssykehus (Ahus) skal Wikström og hennes kolleger finne ut hvorvidt samtale rundt kunst har en positiv effekt for både pasienter og ansatte. Dette er et samarbeid mellom blant annet Høgskolen i Akershus og alderspsykiatrisk avdeling.

I dette prosjektet skal de ta i bruk kunstnerisk utformete fliser og steiner som er plassert inn i helseinstitusjonene. Dermed håper forskerne å finne nye samtaleformer som kan gi en bedre effekt for de alderspsykiatriske pasientene. Forskerne mener det er viktig å forberede seg på eldrebølgen og den antatte doblingen av antall demente i framtida, og målet med prosjektet er at de ansatte skal få et redskap slik at de kan få i gang en god samtale med pasientene.

Det holder ikke å bare henge et bilde opp på veggen, mener Wikström. Poenget er at pleieren skal hjelpe betrakteren inn i bildet ved hjelp av pedagogiske metoder. Hun har gjennomført et lignende prosjekt i Stockholm, der det ble lagt ut en perm med kunstbilder på aldershjemmet. Denne permen kunne pasientene og pleierne se i sammen.

- De eldre bor lenge på institusjon, og det kan være vanskelig å finne noe å prate om. Med slike bilder går man aldri tom for samtaleemner. I tillegg fikk pleierne et redskap som gjør at de også får en bedre selvfølelse i forhold til jobben de gjør, og den eldre pasienter blir mer synlig for pleieren, sier Wikström.

Neste side