Nyhetsartikkel

Mer følsom enn de fleste?

Blir du uvel av å være i et rom hvor et annet menneske er veldig sint - selv om dette ikke angår deg? Gråter du over avisreportasjer om triste hendelser, og lar dette plage deg i lang tid? Kanskje er du en høysensitiv person.

Da blir du kanskje også lett rørt, sterkt beveget av å høre på vakker musikk, av kunst, og av vakre ting du finner i omgivelsene dine - som et uventet smil, frosne snøfnugg mot vindusruten, eller en vakker sommerfugl.

Først og fremst: Å være høysensitiv er ingen sykdom. Det er et personlighetstrekk som finnes hos 15-20 prosent av oss, og det gjelder like mange kvinner og menn. Mange tror at det å være høysensitiv og det å være introvert, er to sider av samme sak. Det stemmer ikke: Omtrent 30 prosent av høysensitive er ekstroverter.

Høysensitivitet er ikke noe nytt fenomen.

Blir lett såret, og tar sjelden sjanser

Det er vist at svært mange kreative personer er høysensitive. De oppfatter kulturelle strømninger lenge før det er åpenbart for folk flest og de er istand til å ta inn over seg rikdommen i små ting, som mange ofte går glipp av. Andre kan være særlig følsomme for dyr og hvordan de blir behandlet. Noen har lett for å bli såret og får stadig beskjed om at de må bli tøffere. De vurderer ofte risiko nøye og tar sjelden sjanser hvis det er knyttet mye risiko til det. Det er også typisk å gruble mye over konsekvenser - "Hva ville skje om alle gjorde akkurat det?"

Høysensitive mennesker har ofte et komplekst indre liv. De trenger tid til å fordøye den konstante flommen av inntrykk. Det ser også ut til å være et personlighetstrekk som er der fra fødselen av. Mange høysensitive barn kan bli oppfattet som sjenerte eller tilbaketrukne. Som spedbarn er de gjerne mer skvetne og blir lettere opphisset og fortvilet.

Neste side