Nyhetsartikkel

Mer lek med barna reduserer stress

Alenemødre som ønsker å redusere sitt eget stressnivå, bør bruke mer tid på å lese og leke med barna sine.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble utført ved Kansas State University, og publisert på nettsidene deres i juni 20121.

- Å være alenemor og forelder er generelt veldig slitsomt, men hvis en mor er villig til å bruke mer tid med barna, kan det redusere hennes stress som forelder, ettersom hun vil føle at hun gjør en god nok jobb som mor, sier en av forfatterne til Reuthers Health2.

Mer stress som alenemor

Å være alenemor kan føre til ekstra stress på grunn av reduserte økonomiske ressurser, lengre arbeidstid og ofte et begrenset støttende nettverk. Forskning har tidligere vist at alenemødre ofte opplever høyere nivå av foreldrestress enn gifte kvinner. Stress knyttet til foreldrerollen dreier seg om utfordringene som er knyttet til krav som stilles til foreldre.

Forfatterne baserte studien på nasjonale (amerikanske) data relatert til alenemødre. I tillegg gjorde de en spørreundersøkelse blant 2370 alenemødre, studerte stress knyttet til foreldrerollen, engasjement, og barnets temperament i 1, 3 og 5-års alderen.

Temperament - en viktig faktor

Barnets temperament var ifølge forskerne en viktig faktor. Jo vanskeligere barnet var da det var yngre, jo mindre sannsynlig var det at moren ville engasjere seg i det. Temperamentet var også knyttet til mors stressnivå - dersom mor syntes barnet var vanskelig, økte stressnivået.

Barnets temperament involverer mors oppfatning av barnet, som å se barnet som en som gråter mye, er masete, eller lett blir opprørt.

Alle forskerne som står bak studien er doktorgradskandidater i ekteskaps- og familieterapi.

Foreldres engasjement innebærer å tilbringe tid med barnet gjennom daglige aktiviteter som å lese historier, spille spill, eller legge barnet om kvelden.

Positivt for mor og barn

Graden av stress som mor opplever, sier ikke noe om grad av foreldreengasjement. Selv om en alenemor er stresset eller overveldet i sin rolle som forelder, forutsier ikke dette hvor mye tid hun vil tilbringe med barnet.

Forskerne fant at jo mer tid mor tilbringer med barna sine, jo lavere stressnivå vil hun oppleve, og jo mer energisk vil hun føle seg.

- Det var særlig interessant å finne ut at løsningen på stressproblemet er å tilbringe mer tid med barna. Ofte blir mor oppfordret til å tilbringe mer tid med barna, fordi vi vet at det har en positiv innvirkning på barna. Nå ser vi at dette har langtids, positiv innvirkning på mor også, sier forfatterne i en nyhetsmelding som en publisert på nettsidene til Kansas State University.

Kilder

Referanser

  1. Kansas State University - The power of playtime: Study finds that single mothers can reduce stress by playing, engaging with children :http://www.k-state.edu/media/newsreleases/jun12/singlemothers61912.html
  2. Playtime with children cuts single mom's stress-study - Reuters www.reuters.com