Nyhetsartikkel

Mest avslappende melodi

Den åtte minutter lange sangen "Weightless" skal være den mest avslappende sangen som er laget, ifølge en britisk studie.

I oktober i år skrev flere britiske aviser om et britisk band som hadde skapt "den mest avslappende låten noensinne". Marconi Union er gruppen bak den åtte minutter lange sangen "Weightless", som er utviklet i samarbeid med lydterapeuter. Sammen fant de en beroligende melodi som demper åndedrettet og reduserer hjerneaktiviteten. Å lytte til sangen skal også bidra til å senke hjerterytmen, redusere blodtrykket og senke nivåene av stresshormonet kortisol.

En studie som ble finansiert av boblebad- og dusjsåpe firmaet Raddox (!), fant at Weightless var 11 prosent mer avslappende enn de andre sangene som melodien ble sammenlignet med i studien.

Senker hjerterytmen

Rytmen i sangen starter på 60 slag i minuttet, og går gradvis ned til 50 slag i minuttet. Mens du lytter, skal hjertet gradvis matche denne rytmen. Det finnes ingen repeterende melodi i sangen. Dette skal bidra til at hjernen ikke forsøker å anstrenge seg for å forutsi hva som kommer. Ifølge forfatterne er det også viktig at sangen varer i åtte minutter, fordi det tar minst fem minutter før denne prosessen oppnås.

De ti sangene som kom på topp i studien som de mest avslappende sangene, var disse:

Få deltagere

NHI.no har ikke klart å finne originalartikkelen om studien, men det var få deltagere - 40 personer. Vi vet heller ikke hvor mange sanger som ble undersøkt i studien, og hvordan de ble valgt ut. Dette er neppe en studie av akseptabel vitenskaplig kvalitet. Men tidligere har en Cochrane-oversikt vist at musikk kan være godt for hjertet, og at stressede og nervøse hjertepasienter kan ha god nytte av å lytte til musikk som en del av behandlingen. I denne oversikten blir det også slått fast at selv om det er enkelte musikktyper som ser ut til å ha en bedre effekt enn andre, så må det være musikk du liker, for at det skal fungere. Les mer om dette her: Musikk er bra for hjertet.