Nyhetsartikkel

Mest avslappende melodi

Den åtte minutter lange sangen "Weightless" skal være den mest avslappende sangen som er laget, ifølge en britisk studie.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I oktober i år skrev flere britiske aviser om et britisk band som hadde skapt "den mest avslappende låten noensinne". Marconi Union er gruppen bak den åtte minutter lange sangen "Weightless", som er utviklet i samarbeid med lydterapeuter. Sammen fant de en beroligende melodi som demper åndedrettet og reduserer hjerneaktiviteten. Å lytte til sangen skal også bidra til å senke hjerterytmen, redusere blodtrykket og senke nivåene av stresshormonet kortisol.

En studie som ble finansiert av boblebad- og dusjsåpe firmaet Raddox (!), fant at Weightless var 11 prosent mer avslappende enn de andre sangene som melodien ble sammenlignet med i studien.

Senker hjerterytmen

Rytmen i sangen starter på 60 slag i minuttet, og går gradvis ned til 50 slag i minuttet. Mens du lytter, skal hjertet gradvis matche denne rytmen. Det finnes ingen repeterende melodi i sangen. Dette skal bidra til at hjernen ikke forsøker å anstrenge seg for å forutsi hva som kommer. Ifølge forfatterne er det også viktig at sangen varer i åtte minutter, fordi det tar minst fem minutter før denne prosessen oppnås.

De ti sangene som kom på topp i studien som de mest avslappende sangene, var disse:

Få deltagere

NHI.no har ikke klart å finne originalartikkelen om studien, men det var få deltagere - 40 personer. Vi vet heller ikke hvor mange sanger som ble undersøkt i studien, og hvordan de ble valgt ut. Dette er neppe en studie av akseptabel vitenskaplig kvalitet. Men tidligere har en Cochrane-oversikt vist at musikk kan være godt for hjertet, og at stressede og nervøse hjertepasienter kan ha god nytte av å lytte til musikk som en del av behandlingen. I denne oversikten blir det også slått fast at selv om det er enkelte musikktyper som ser ut til å ha en bedre effekt enn andre, så må det være musikk du liker, for at det skal fungere. Les mer om dette her: Musikk er bra for hjertet.