Nyhetsartikkel

Misnøye med eget utseende øker risikoen for depresjon

Tenåringer som var misfornøyde med eget utseende, har høyere risiko for depresjon i ung voksen alder.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble forhåndspublisert på nett i Journal of Epidemiology & Community Health i desember 20201. Risikoøkningen varierer fra 50 prosent til 285 prosent.

Opptil 61 prosent av tenåringer oppgir at de er misfornøyde med eget utseende. Dette er identifisert som en risikofaktor for spiseforstyrrelser, usunn atferd og psykiske lidelser.

Jenter var oftere misfornøyde

Deltagerne i den aktuelle studien var 3753 personer som var født i 1991 eller 1992 og bosatt i England. Da de var 14 år gamle ble de bedt om å rangere hvor fornøyde de var med eget utseende ved å rangere vekt, figur, kroppsbygning og spesifikke kroppsdeler, deriblant ansikt, hår, lår, bryst og så videre.

Både gutter og jenter var generelt nokså fornøyd med utseendet sitt. Jenter var oftere misfornøyde enn gutter. Jenter hadde en tendens til å mislike lårene sine, magen sin og vekten, men likte ofte håret og hoftene sine. Gutter hadde en tendens til å være misfornøyde med kroppsbygning, mage og hofter, men var ikke så opptatt av hår, vekt eller bein.

Nesten en av tre jenter og en av syv gutter var misfornøyde med vekten. En av fire jenter og en av syv gutter var misfornøyde med figuren sin.

Økte risikoen for depresjon

Da deltagerne ble 18 år, ble symptomer på depresjon målt ved hjelp av en anerkjent målemetode. En av ti jenter rapporterte minst én episode med milde, depressive symptomer. Det samme gjaldt en av tjue gutter. Nesten syv prosent av jentene og nesten tre prosent av guttene rapporterte minst en episode med moderat alvorlig depresjon, mens alvorlig depresjon rammet 1.5 prosent av jentene og mindre enn en prosent av guttene.

Analyser av de innsamlede dataene viste at det å være misfornøyd med kroppen sin i 14-års alderen, øker risikoen for depressive episoder av alle alvorlighetsgrader blant jenter, og for milde og alvorlige depressive episoder blant gutter, innen de var 18 år gamle.

Blant jenter var hver økning i misnøye med eget utseende forbundet med høyere risiko for minst en mild, moderat eller alvorlig depresjon i 18-års alderen. Mild misnøye med egen kropp hadde omtrent samme innvirkning på jenter og gutter, men påvirkningen på alvorlige depressive episoder var sterkere blant gutter.

Viktig folkehelseproblem

I en tid der sosiale medier og økt press knyttet til kroppsidealer er fremtredende, er det mulig at unge menn har blitt mer følsomme for slikt press, noe som kan føre til depressive episoder senere i livet, skriver forfatterne.

De konkluderer med at misnøye med eget utseende bør ses som et viktig folkehelseproblem som er høyst tilstedeværende blant unge, og det er økende. Funnene i studien antyder at tiltak som kan føre til mindre misnøye med eget utseende, kan være en effektiv strategi for å redusere psykisk sykdom.

Kilder

Referanser

  1. Bornioli A, Lewis-Smith H, Slater A, Bray I. Body dissatisfaction predicts the onset of depression among adolescent females and males: a prospective study. Journal of Epidemiology & Community Health 2020. jech.bmj.com