Intervju

Psykiske lidelser: Hjelper flere med å hjelpe seg selv

Psykolog Magnus Nordmo har laget ti selvhjelpskurs i behandlingsformen kognitiv terapi, for lidelser som depresjon, panikkangst, sosial angst og søvnvansker. Disse kursene er gratis og tilgjengelig for alle. - Det handler om å få fram egenkraften, sier Nordmo.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I løpet av ett og et halvt år, har psykolog Magnus Nordmo produsert videokurs der han veileder deg gjennom et selvhjelpsprogram i kognitiv terapi. Tilstandene som kan behandles gjennom disse kursene, er lidelser som påvirker hverdagen til svært mange: Langvarige og kortvarige søvnvansker, depresjon, panikkangst, sosial angst, presentasjonsangst, helseangst, angst for rødming, flyskrekk og fobier.

Målet med disse kursene, som er finansiert av ExtraStiftelsen, har vært at de skal være effektive, gratis, og tilgjengelige for alle. Kursene er nylig ferdigstilte, og du kan nå finne dem her på NHI.no i denne oversikten.

Idealistiske mål 

Ideen om å lage slike kurs fikk Nordmo allerede i studietiden, ved Universitetet i Bergen.

- Det var mange momenter som traff samtidig. Jeg var interessert i lavterskeltilbud for psykiske lidelser, og i Bergen var det en gruppe som forsket på dette. Kognitiv terapi dreier seg om hvordan man tenker og handler. Det er en terapi som er lett å formidle, og det er en terapi som man kan gjennomføre helt selvstendig, sier Nordmo.

I studietiden ble han interessert i forskning og publiserte en studie om internettbaserte selvhjelpskurs. Der fant han at det å ta et slikt kurs, ga like gode resultater som vanlige timer hos psykolog.

- Jeg har også vært veldig glad i å lære ting på internett. Det er utrolig praktisk å kunne slå opp på ting med en gang, eller se veiledningsvideoer på Youtube. Du kan lære deg nesten hva som helst på internett, men det finnes noen unntak. Søker du på selvhjelp for psykiske lidelser, får du bare merkelige, hjemmekokte alternativer. Det hjelper sikkert noen, men det er stor forskjell på det noen har tenkt ut hjemme, og forskningsbasert kunnskap, sier Nordmo.

Med disse interessene falt det seg naturlig for Nordmo å lage selvhjelpskurs innen behandlingformen kognitiv terapi. 

- Jeg ville lage kursene uansett og trodde jeg måtte gjennomføre dem på fritiden. Så søkte jeg om økonomisk støtte fra ExtraStiftelsen, og fikk det. Det har vært en gavepakke å få slik finansiering. Jeg fikk penger til å bruke ett år på å lage kursene og til å kjøpe inn det nødvendige utstyret. Det gjorde det mulig å lage kursene med den kvaliteten de har fått, sier Nordmo.

Neste side