Nyhetsartikkel

Psykiske lidelser: Sunn livsstil reduserer risikoen for hjertesykdom

Et intervensjonsprogram rettet mot sunn livsstil kan redusere risikoen for hjertesykdom betraktelig for mennesker med alvorlig psykisk lidelse. Det viser en studie publisert i JAMA Network Open i juni 2020.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forskere fra Johns Hopkins Medicine har undersøkt om et intervensjonsprogram som fremmer sunn livsstil, kan redusere risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Studien er publisert i JAMA Network Open1. Her skriver forskerne at personer med alvorlig psykisk sykdom har langt større risiko for å dø av hjerte- og karsykdom enn resten av befolkningen.

Sunn livsstil og hjelp til selvhjelp

Det var personer med psykiske sykdommer som schizofreni, bipolar lidelse og større depresjoner som var inkludert i studien: 132 deltagere deltok i en 18 måneders intervensjon og ble sammenlignet med 137 kontroller som ikke deltok i programmet. Hver deltaker i intervensjonsprogrammet ble tildelt en rådgiver og en sykepleier som hjalp dem med å tilegne seg en positiv livsstil som å slutte å røyke, spise sunt og ta hånd om hjertehelsa si. 

- Vårt program inkluderer rådgivning og koordinering. Det viser seg at det er mulig å sette sammen et effektivt program som kan forbedre hjertehelsa og redusere forskjellene for mennesker med alvorlige psykiske sykdommer, sier Gail Daumit til en nyhetsmelding fra Johns Hopkins Medicine2. Han er professor i medisin og psykiatri ved Johns Hopkins University School of Medicine

Mer utsatt for risiko

Ifølge forskerne bak studien har personer med psykiske lidelser langt større risiko for hjerte- og karsykdommer enn befolkningen ellers. De har i større grad enn andre risikofaktorer som å være overvektig, være mindre fysisk aktiv, ha høyt kolesterol eller blodtrykk, eller røyke.

De er også mer utsatt fordi de kan ha mangel på sosial støtte og tilgang på sunn mat, samt at de kan ha sosioøkonomiske risikofaktorer som fattigdom.

Programmet som deltagerne fulgte, reduserte 10-års risikoen for å få hjerteinfarkt eller hjerneslag med et gjennomsnitt på nesten 13 prosent. 

Ifølge forskerne har også tidligere studier undersøkt effekten av å gripe inn på enkelte risikofaktorer, for eksempel røyking eller overvekt. Denne nye undersøkelsen tok imidlertid for seg flere nivåer og laget en skreddersydd intervensjon for å redusere risikoen for hjertesykdom. 

Les studien i Jama Network Open her

Kilder

Referanser

  1. Daumit G, Dalcin A. et.al.. Effect of a Comprehensive Cardiovascular Risk Reduction Intervention in Persons With Serious Mental Illness A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open 2020. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.7247 DOI
  2. https://medicalxpress.com/news/2020-06-intervention-cardiovascular-disease-people-mental.html