Nyhetsartikkel

- Ta placeboeffekten alvorlig

- Placeboeffekten er en psykologisk effekt og den bør ikke undervurderes.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det sier sier psykolog Bjørn Wormnes, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, til Nhi.no.

Leger bør oppmuntre

I det svenske tidsskriftet Klinik och Vetenskap tar Wormnes og Ingrid Dundas, også hun førsteamanuensis ved Institutt for klinisk psykologi, for seg litteratur som viser hvordan placeboeffekten gjør medisinsk behandling mer effektiv.

- De som jobber med mennesker må spørre seg om det er medisiner som gjør pasienter friske eller om det er andre ting, sier han og mener særlig leger bør tenke på hvilken effekt oppmuntring og gode tilbakemeldinger kan ha på sykdomsutviklingen hos en pasient.

Mannen fra Snåsa

Placeboeffekt har vært et omtalt tema i vinter. Ingar Sletten Kollonen ble salgsvinner før jul med sin bok om «Snåsamannen» Joralf Gjerstad og hans helbredende evner. Dermed har diskusjonen om placeboeffekten gått i alle kanaler.

I forbindelse med Tour de Ski i 2009 krev Aftenposten at skiløper Petter Northug ringte til Snåsamannen tre ganger i løpet av konkurransen. Northugs forkjølelsesymptomer forsvant og han spurtet seg inn til en andreplass i det åtte dager lange skirennet. At placeboeffekt ikke er noen effekt er bare tull. Psykologiske faktorer skaper ro i kroppen og endrer den biokjemiske og hormonelle tilstanden hos personenWormnes mener den psykologiske effekten har enormt mye å si for folks helse og advarer mot å se bort fra placeboeffekten som ofte blir omtalt i negative ordlag.

- At placeboeffekt ikke er noen effekt er bare tull. Psykologiske faktorer skaper ro i kroppen og endrer den biokjemiske og hormonelle tilstanden hos personen, sier han.

«Jeg vil behage»

Ordet placebo er latinsk og betyr «jeg vil behage». Dette er navnet vitenskapen har gitt den behandlingen som ikke inneholder virksomme elementer.

Wormnes mener placeboeffekten blant annet oppstår på grunn av at det dannes en forventning hos pasienten. Forventningen setter i gang kroppslige prosesser som virker på sykdommer eller symptomer.

En annen forklaring på placeboeffekten er klassisk betinging. Dette innebærer en type assossiativ innlæring der pasienten har erfaring med at en behandling har virket tidligere i livet.

Unngå avhengighet

Wormnes forteller at en rekke forskningsprosjekter og undersøkelser bekrefter at mestringstroen har en effekt på behandlingen. Han var selv med på å behandle mennesker med kroniske smerter under et opphold i Seattle. Pasientene fikk morfin for å håndtere smertene. Wormnes og kollegene endret innholdet i injeksjonen ved å gradvis redusere den avhengighetsskapende medisinen. Noen ganger fikk pasientene kun saltvannsoppløsning i injeksjonen. I enkelte tilfeller var dette like effektfullt som selve morfinet.

- Dette henger sammen med erfaringer. Hvis vi har erfart at vi blir frisk av å ta en pille, har det en effekt, sier han til Nhi.no.

Kulturelt betinget

Dette understreker Wormnes budskap om at psykolgiske effekter må tas med i betraktningen under behandlingen.

- Vi vet at medisin som kommer fra anerkjente firma virker bedre på folk enn samme medisin som kommer fra et mindre kjent firma. Vi vet også at dette er kulturelt betinget og at medisiner som virker godt i Tyskland ikke har samme effekt i Danmark.

Psykologen ønsker at placeboeffekten blir tatt mer alvorlig og ønsker større bevissthet rundt samhandlingen mellom kirurgi, medisin og psykologi.

- Den psykologiske effekten er veldig viktig. Blir du tildelt en rolle som dyktig, blir du gjerne den dyktige. Tar du rollen som syk i en familie, blir du ofte sykere.

Derfor er det mye opp til pasienten selv.

- Mye tyder på at redsel og engstelse fører til mer sykdom. Måten man tenker på påvirker hormonene våre. Vi vet at mennesker i godt humør ikke blir så raskt angrepet av virus, sier han og understreker at pasienter må tro på den behandlingen de får. I tillegg må den som gir behandlingen være troverdig.

- Hvis ikke har selv placeboeffekten liten effekt, sier Wormnes og understreker også at kjemien og relasjonen mellom pasienten og den som gir behandlingen er avgjørende.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Wormnes B, Dundas I. Placeborespons kan förstärka medicinsk terapi. Läkartidningen 2008; 105: 3638-42.