Nyhetsartikkel

Tren hukommelsen og hold hjernen ung

Hvordan kan du holde hjernen din frisk og sunn?

Du kan gjøre mye selv for å holde hjernen din frisk og ung. Rådene i denne artikkelen er hentet fra WebMD1.

1. Treff nye folk

Å bli kjent med nye mennesker er like god trening som å løse kryssord. Dette er øvelse av mentale ferdigheter - som trening av korttidshukommelsen og evne til å holde fokus. Å lytte til andres synspunkter og prøve å sette seg inn i andres sted utfordrer deg til å tenke på nye måter.

Synes du det er vanskelig å få venner i voksen alder?

7084-2-styrket-av-motgang-damer.jpg

2. En god latter forlenger livet

Er du mye stresset vil hjernen frigjøre hormonet kortisol, noe som gjør det vanskelig å tenke klart. Over tid kan høye stressnivåer føre til problemer med læring og hukommelse. En god latter vil derimot beskytte hjernen - ved å senke kortisolnivået.

Smilende.jpg

3. Gå ut, vær i naturen 

Naturen virker beroligende og kan redusere stress - selv om du bare ser ut av et vindu. Når du tilbringer tid utendørs, gir du hjernen ro fra den konstante strømmen av informasjon og stimuli du får i løpet av en dag. Kanskje kan en tur ute i naturen gjøre at du føler deg mer kreativ og bedre i stand til å løse problemer.

Les om hvorfor 20 minutter ute i naturen kan redusere stress 

6203-2-ut-pa-tur.jpg

4. Gjør endringer i hverdagsrutinen

Er du den som liker å spise den samme maten eller kjøre samme vei til jobb? Mange mennesker liker vaner, men det kan være bra for hjernen å endre litt på rutinene. Det øker hjernens evne til å lære ny informasjon og holde på den. Prøv ut en ny matoppskrift eller utforsk nye områder i byen.  

28441-2-illustrasjonsbilde.jpg
 

5. Lær noe nytt - bli student

Når du lærer noe nytt, vil hjernen lage nye veier. Hva om du starter på et kurs, en ny hobby, lærer deg å spille et nytt instrument? Ikke gi opp hvis det er vanskelig, jo vanskeligere det er - jo bedre er det for hjernen. 

 

Baker.jpg

6. Meditasjon

Studier viser at meditasjon kan øke fokus, hukommelse og evne til å velge ord, og det kan gjøre det lettere å bytte fra en tanke til en annen. En teori om årsaken til dette er at meditasjon gir hjernen en pause fra konkrete ord og tanker.

Musikk og meditasjon - bedrer hukommelsen

59047-2-mindfulness.jpg

7. Trening for tankene

Trening er like bra for hjernen som for resten av kroppen. Trening øker blodstrømmen til hjernen. Det anbefales å være i fysisk aktivitet minst 30 minutter hver dag. 

Nasjonale råd om fysisk aktivitet

motivasjon.jpg

8. Tenk på hva du spiser

Observasjoner kan tyde på at høy KMI midt i livet er knyttet til dårlig hjernehelse senere i livet. Kan du gjøre små endringer i kostholdet som kutter ned på antall kalorier? Be fastlegen om råd hvis du trenger hjelp.

40 prosent av demenstilfellene kan forebygges eller forsinkes

viljestyrke.jpg

9. Hjerneføde

Matvarer som er bra for hjernen og resten av kroppen, er frukt, grønnsaker, belgfrukter, fisk og "godt" fett som finnes i raps- og olivenolje. Te eller kaffe kan også hjelpe hjernen med å våkne. Vær forsiktig med den bearbeidede maten.

Hvor super er supermaten?

laks.jpg

10. Stump røyken

Røyking er knyttet til mental tilbakegang og demens. Og det samme gjelder passiv røyking. Snakk med andre i familien om at også de må slutte. Sørg for at både huset og bilen er røykfri. 

Hva skjer med kroppen når du slutter å røyke?

Tobakk skader miljøet.jpg

11. Ta vare på hjertet ditt
Hjerte og hjerne henger sammen. Overvekt og inaktivitet kan føre til trange blodårer. Dette begrenser mengden blod som strømmer til hjernen. Høyt blodtrykk er et tegn på at også hjernehelsen er dårlig. Har du høyt blodtrykk, bør du ta kontakt med legen din for å få det kontrollert.  

Dette er et hjertevenlig kosthold

COLOURBOX26811578.jpg

12. Ta vare på den psykiske helsa
En depresjon kan gi følelser av hjelpeløshet, man kan miste interessen for ting du liker og det kan bli vanskeligere å holde fokus og ta beslutninger. Få hjelp av legen din hvis du kjenner på noen av disse tegnene. 

Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og NHI.no tilbyr gratis selvhjelpskurs for personer som ønsker behandling for søvnvansker, sosial angst, panikkangst eller depresjon.

COLOURBOX39764369.jpg

Kilder

Referanser

  1. https://www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-keep-mind-young