Nyhetsartikkel

Trening: god behandling ved spiseforstyrrelser

En ny, norsk studie viser at trening og kostholdsveiledning som behandling av spiseforstyrrelser er minst like effektivt som kognitiv terapi.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi må fjerne skepsisen mot bruk av strukturert fysisk aktivitet i behandlingen av spiseforstyrrelser, sier Therese Fostervold Mathisen.

I forbindelse med sitt doktorgradsarbeid har Therese Fostervold Mathisen undersøkt om fysisk aktivitet og kostholdsterapi er en god måte å behandle spiseforstyrrelser på – sammenlignet med kognitiv terapi.

Det er kognitiv terapi som i dag er den foretrukne behandlingen av spiseforstyrrelser.

Resultatene fra studien har overrasket mange.

Vil finne nye behandlingsmåter

Forskningsprosjektet er et samarbeid Norges idrettshøyskole (NIH) og Norges arktiske universitet (UiT) - og stipendiaten er finansiert av Norske kvinners Sanitetsforening.

- Vi inkluderte kvinner med bulimi og overspising i prosjektet vårt. Ettersom vi skulle teste ut et gruppebehandlingsprogram, var det viktig at de som deltok hadde et rimelig likt sykdomsbilde. Vi vet dessuten at dette er en gruppe pasienter som generelt er interessert i kosthold og i fysisk aktivitet, og at det nye behandlingstilbudet således har et potensial til å øke motivasjonen for å søke behandling, forteller Mathisen.

Kvinnene som deltok, var i alderen 18 til 40 år.

- Vi vet at det er få med denne lidelsen som søker hjelp. Det handler dels om lange ventelister i spesialisthelsetjenesten, men også at mange føler skam, og noen vet faktisk heller ikke at de har en klinisk lidelse de kan få hjelp til. Derfor mener vi det er viktig å teste ut nye behandlingsmåter, slik at flere tør søke hjelp tidlig, og slik at flere kan få hjelp raskere, sier Mathisen.

Hun forteller at av de som får hjelp, er det kun rundt 50 prosent som responderer på behandlingen de får. Dette er nok et argument for å finne flere alternative metoder for behandling.

Mathisen sier at hun hele tiden har hatt stor tro på at fysisk aktivitet og kostholdsveiledning vil kunne hjelpe denne gruppa.

- Kvinnene som deltok, hadde en lidelse som handler mye om angst, lavt selvbilde og lav mestringsfølelse. Vi vet fra andre studier at fysisk aktivitet kan bidra til å forebygge og å behandle dette, sier hun.

Neste side