- En ”likes” er grunnleggende kommunikasjon, det er en respons på noe du har delt, en bekreftelse på deg og det du deler på sosiale medier. Jo mer personlig det du deler er, jo større står en ”likes” i kurs. Det handler om felleskap, aksept, bli sett og høre til, sier sosiolog i Redd Barna, Kaja Hegg (bildet under), til NHI.no.
Ser du et bilde på Facebook eller Instagram, en side som deles eller en kommentar på sosiale medier – får du alltid anledning til å "like" det.
Kanskje er det ikke noe du reflekterer over til daglig, men blant barn og ungdom har dette tastetrykket enormt mye å bety. På den ene siden kan det å bruke ”likes” være positivt, løfte fram, skape tilhørighet og vennskap. Men baksiden er like åpenbar: Man måles i hvor mange ”likes” man får. Hele tiden. Det er et barometer på popularitet, og alle ser det: hvem som får mange ”likes”, og hvem som knapt får noen.

En målestokk på popularitet
Hegg uttaler seg om temaet basert på kunnskap fra flere fokusgrupper med barn og unge i ett treårig prosjekt. Hun sier at voksne gjerne avfeier kampen om "likes" med selvopptatthet. Men det er langt mer enn det.
- Det blir en målestokk på en selv, på hvem man er. Husk at også andre ser hvor mange ”likes” du får. Det blir derfor et barometer på sosial kapital, sier hun.
Hegg forteller at temaet ”likes” er et stort og viktig tema, når hun snakker med barn og unge om sosiale medier.
- Noen vil presse grenser for hva de deler for å få flere ”likes” - for eksempel i forbindelse med seksualiserte bilder. Andre redigerer og retusjerer bilder. En annen måte å møte denne utfordringen på, er å trekke seg tilbake og bli mindre sosial aktiv. Dermed blir mangelen på ”likes” mindre synlig.
- Det er så oppslukende. Det er et sirkus uten like. Disse arenaene eskalerer og man får aldri ro, sier Hegg.
At dette er svært stressende for barna, er hun ikke i tvil om. Barna får aldri fri.
- Mange er veldig opptatte av hvor mange ”likes” de får, og dette handler altså ikke om utseendefiksering. Dette handler om tilhørighet, det ha å vennskap. Det virker veldig selvopptatt å legge ut bilder av seg selv som har en seksuell karakter, men egentlig handler det om å bli sett, og om å høre til, sier Hegg.