Informasjon

Kjærlighetssorg

Kjærlighetssorg kan få oss til å bli sjalu, fortvilet, irrasjonell, gråte i bøtter og spann, og gjøre idiotiske ting for å vinne partneren tilbake. Heldigvis er det likt for alle. - Gjennom kjærlighetssorgen frigjør vi oss fra båndet vi har til den andre, og klarer etterhvert å gå videre i livet, sier Leif Edward Ottesen Kennair, som er psykologspesialist og professor i personlighetspsykologi ved NTNU.

- Kjærlighetssorg er de negative følelsene man føler når den man er glad i, går fra eller avviser en. Det er ikke bare tristhet, men også sinne, skam, nedverdighet, tapt status, sjalusi, aggresjon og en rekke andre negative følelser, sier evolusjonspsykolog Leif Edward Ottesen Kennair.

Kennair.jpg

Leif Edward Ottesen Kennair. Foto: Aurora Nordnes

Lite forskning om kjærlighetssorg

Han poengterer at det er forsket svært lite på kjærlighetssorg. Dermed finnes det lite dokumenterte fakta om denne såre smerten som de aller fleste opplever en eller flere ganger i livet.

- I de situasjonene der kjærlighetssorgen blir alvorlig, kan det utvikle seg slik at det blir nesten umulig å skille det fra depresjon. I mildere tilfeller opplever man alt fra skuffelse til oppgitthet og frustrasjon over at man ikke klarte å holde forholdet ved like, eller ikke fikk den man ville ha. At man opplever å miste noe man har ønsket seg, har også en biologisk betydning, og det betyr noe for selvbildet, sier Kennair.

- Teorier rundt sorg handler om at vi frigjør oss fra den vi er tilknyttet. Det er også en underliggende kraft som motvirker at vi ter oss slik at vi mister den vi er glad i. Da gjør vi helst ikke det som skaper den følelsen. Sorgen vi føler når en partner dør, er anderledes. Da får du ikke den samme mindreverdighetsfølelsen, sier Kennair.

Neste side