Nyhetsartikkel

Mange kvinner med spiseforstyrrelser blir friske

Det kan ta lang tid, men mange kvinner som har spiseforstyrrelse, blir friske.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i Journal of Clinical Psychiatry i desember 20161.

Gjennom media kan man ofte få inntrykk av at det ikke går an å bli frisk fra spiseforstyrrelser. I en tredjedel av tilfellene ser dette ut til å stemme, men i nesten to tredjedeler av tilfellene ble kvinnene til slutt friske. Det kan ta lang tid - i noen tilfeller mer enn ti år, men det er altså mulig å bli frisk.

Les også vårt intervju med "Maria" om å leve med anoreksi.

Studien varte i 20-25 år

Tidligere studier har antydet at bare halvparten av personer med spiseforstyrrelser blir friske.

Les også vår oversiktsartikkel om bulimi.

Deltagerne i den aktuelle studien var 246 kvinner med spiseforstyrrelser. Alle ble behandlet ved poliklinikker i Boston-området i perioden 1987 til 1991, og de var i 20-årene da studien startet. 110 av deltagerne hadde bulimi, resten hadde anoreksi. Første oppfølging var etter ni år. I denne studien fokuserte forskerne på de 176 deltagerne som takket ja til å delta i en oppfølgingsstudie etter 20 til 25 år. Av de øvrige deltagerne var 18 døde, 15 personer fant de ikke, og 37 ønsket ikke å delta.

Av de som deltok i oppfølgingsstudien, hadde 68 prosent av de med bulimi, og 63 prosent av de kvinnene som hadde anoreksi, blitt friske. Forskerne definerte det å bli frisk som å være uten symptomer i mer enn et år.

Les også vår oversiktsartikkel om anoreksi.

Tok lengst tid med anoreksi

Mer enn to tredjedeler av de som hadde bulimi, ble friske i løpet av ni år. De som ikke var friske etter ti år, hadde liten sannsynlighet for å bli friske. For anoreksipasientene tok det ofte lenger tid. Bare 31 prosent var friske etter ni år, men etter 20 til 25 år var 63 prosent friske.

Det er ikke klart hvilke behandlingsformer som var mest effektive.

Deltagerne fikk alle typer behandling, inkludert individuell- familie- og gruppeterapi, behandling i institusjon og behandling i hjemmet, rådgivning om ernæring, medisiner og medisinsk pleie.

Kilder

Referanser

  1. Eddy KT, Tabri N. Thomas JJ, Murray HB, Keshaviah A, Hastings E, Edkins K, Krishna M, Herzog DB, Keel PK, Franko DL. Recovery From Anorexia Nervosa and Bulimia Nervosa at 22-Year Follow-Up. J Clin Psychiatry 2016. www.psychiatrist.com