Nyhetsartikkel

Mareritt

For de fleste av oss er mareritt noe som oppstår av og til, og som det går fort å komme over. For noen kan marerittene vedvare og skape søvnproblemer, forverre psykiske plager og sørge for vanskeligere dager.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mareritt er forstyrrende drømmer som ofte inkluderer skrekk og angst, og at du føler at livet ditt eller tryggheten din er truet. Andre vanlige følelser som fremkalles, er sinne, avsky og tristhet. Innholdet i drømmen er ofte livaktig og føles virkelig. Typiske tema er at man ikke klarer å løpe fort nok til å unnslippe farer, eller å falle fra store høyder. Småbarn drømmer ofte om monstere, mens større barn kan ha mareritt om skolen eller problemer hjemme. Mareritt forekommer under såkalt REM-søvn, og de er dermed vanligst i siste del av natten.

Her kan du lese mer om de ulike søvnstadiene.

Kvelerdemon

Personer med posttraumatisk stressforstyrrelse rammes hyppigere enn andre; her regner man med at nær 80 prosent plages av mareritt. Innholdet i marerittene kan være særlig plagsomt, med tema som død, vold, eller det å bli adskilt fra nære familiemedlemmer. Hvis du selv har opplevd noe traumatisk, kan du oppleve gjentagende mareritt om denne opplevelsen.

Opphavet til ordet mareritt er fra mare - et overnaturlig vesen i norrøn mytologi og germansk folketro. Maren blir oftest beskrevet som en kvelerdemon eller en kvinnelig vette. Maren plager dyr og folk som sover, ved for eksempel å sette seg på dem, trykke dem på brystet, eller ri på dem.

Neste side