Nyhetsartikkel

Panikkangst om natten

Panikkangst som oppstår mens du sover og river deg ut av søvnen, kan oppleves svært skremmende. Anfallet i seg selv varer gjerne bare noen minutter, men det kan forstyrre søvnen i lang tid etter anfallet.

Panikkangstanfall gir plutselig og uventet intens frykt eller ubehag. Anfallene kan opptre fra mange ganger om dagen til bare noen få anfall per år. Om man opplever slike anfall regelmessig, flere ganger hver måned, kvalifiserer det til å kalles panikklidelse.

Nattlige anfall med panikkangst kan oppstå uten noen åpenbare utløsende faktorer, og vekker deg. Å våkne av et slikt anfall kan medføre at man føler seg desorientert og svært engstelig.

Les også vår pasientinformasjon om panikkangst

Symptomer

Typiske symptomer er som ved panikkangst som oppstår på dagtid. Tilbakevendende anfall med plutselig angst (panikk) ledsaget av fysiske opplevelser. For at det skal betegnes som panikkangst, må du i tillegg ha fire eller flere av følgende symptomer:

  • Hjertebank
  • Skjelving
  • Svette
  • Kortpustethet
  • Hyperventilasjon
  • Hetetokter eller frysninger
  • Kvalme
  • Svimmelhet
  • Ubehag eller smerte i brystet
  • Prikking eller nummenhet
  • Brå angst for å dø
  • Redsel for å miste kontrollen
  • Redsel for å bli angrepet
  • Følelse av å bli kvalt
  • Følelse av å være frakoblet seg selv eller virkeligheten

Råd for å håndtere anfallet

Slike anfall varer vanligvis bare i noen få minutter, men det kan ta litt tid å finne roen og sovne igjen etterpå. For å håndtere anfallet kan du for eksempel fokusere på å puste i dype, langsomme åndedrag eller forsøke å tenke på noe annet. Kanskje kan det være nødvendig å stå opp og gjøre noe annet (beroligende) en liten stund, for eksempel meditere eller gjøre noen avspenningsøvelser.

Panikkanfall som oppstår om natten mens man sover, kan føre til bekymringer og frykt for nye anfall, noe som også øker risikoen for nye anfall. Opplevelsen i seg selv kan føre til søvnløshet.

Forskere forsøker fortsatt å forstå hvorfor noen opplever anfall med panikkangst mens de sover. Noen presenterer tilstanden som en mer alvorlig og mindre kognitiv form for panikklidelse, mens andre behandler det som en annen manifestasjon av et vanlig panikkanfall. Det finnes få studier/artikler om panikkangst som oppstår om natten, sammenlignet med panikkanfall som oppstår på dagtid.

Les også vår pasientinformasjon om søvnløshet

Skjer ved andre søvnfaser enn mareritt

Man vet at det ofte skjer hos personer som har panikklidelse. Andre faktorer som kan øke risikoen for å utløse slike hendelser, er kjemisk ubalanse i hjernen, familiehistorie med panikkangst, stressende hendelser i livet, traumatiske hendelser, eller underliggende lidelser som depresjon, posttraumatisk stresslidelse, tvangslidelse, angst og noen fobier.

Noen ganger kan en underliggende tilstand, for eksempel en søvnforstyrrelse, forårsake symptomer som ligner panikkangst.

De fleste anfall med panikkangst som oppstår under søvn, finner ikke sted ved REM-søvn, det typiske drømmestadiet (R-søvn), men ved de dypere søvnstadiene. Anfallene oppstår altså ved andre søvnstadier enn natteskrekk. Nattlig panikkangst skiller seg også fra mareritt, som i hovedsak oppstår ved REM-søvn.

Les også: Å leve med natteskrekk

Behandling

Symptomene ved et anfall med panikkangst kan oppleves som skremmende. Det er ikke uvanlig å tenke at det kan være symptomer på noe annet, som for eksempel et hjerteinfarkt. Legen din vil eventuelt gjøre undersøkelser som utelukker om det kan være andre årsaker til plagene. 

Dersom du opplever å våkne av panikkangst regelmessig, bør du oppsøke lege og be om hjelp og eventuelt behandling. Kognitiv atferdsterapi, medisiner, eller begge deler kan bidra til å forebygge anfall og redusere intensiteten når de oppstår.

Selvhjelpskurs

Kognitiv behandling kan også være effektivt over internett, uten direkte kontakt med en behandler. På NHI.NO finner du fritt tilgjengelig behandlingsprogram for panikklidelse.

Selvhjelpskurs for panikklidelse

Kilder

Referanser

  1. Levitan MN, Nardi AE. Nocturnal panic attacks: clinical features and respiratory connections. Expert Review of Neurotherapeutics 2009. www.tandfonline.com
  2. Mayo Clinic: Nocturnal panic attacks: What causes them? www.mayoclinic.org
  3. Verywellmind: What are nocturnal panic attacks? www.verywellmind.com
  4. Medical News Today: What to know about panic attacks at night www.medicalnewstoday.com
  5. Healthline: Why you might be waking up with a panic attack www.healthline.com