Nyhetsartikkel

Selvskading på YouTube

Videoer om selvskading er lett tilgjengelig på YouTube. Måten slike videoer blir presentert på, kan føre til en normalisering av selvskading, og til at oppførselen forsterkes.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i det amerikanske tidsskriftet Pediatrics i mars 2011. Ifølge studien skader 14-24 prosent av ungdom og unge voksne seg selv med vilje, ved for eksempel å kutte seg eller brenne seg. Ifølge Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging, skader åtte prosent av norsk ungdom seg selv regelmessig.

Forskerne bak studien brukte YouTubes søkemotor hvor de la inn enkle, spesifikke søkeord. De 100 mest populære videoene om selvskading hadde over 2 millioner visninger. 80 prosent av disse var tilgjengelig for alle. Videoene hadde fått positive tilbakemeldinger/ratinger, og seere har lagt til videoene som "favoritter" over 12 000 ganger. Tydelige bilder av selvskading var vanlig. 58 prosent av videoene hadde ingen advarsel knyttet til innholdet.

Øker risikoen

Forfatterne konkluderer med at måten disse videoene blir presentert på YouTube, kan føre til både normalisering, og sensasjonalisering av selvskading. Å jevnlig se på slike videoer kan føre til en forsterking av oppførselen, og det kan øke risikoen for selvskading. Disse videoene formidler i stor grad informasjon om selvskading, eller et budskap om "håpløshet og melankoli". Helsepersonell som jobber med barn og unge som skader seg selv med vilje, bør være klar over hvordan slike videoer er, og omfanget av disse.

For foreldre og lærere kan det også være viktig å vite at slike videoer finnes, og om hva slags innvirkning det kan ha på unge. Videoene kan også brukes til åpne og informerte diskusjoner om selvskading med unge.

Bruker mye tid på sosiale nettsted

De fleste unge tilbringer jevnlig tid på nett, og mange bruker tid på sosiale nettsted. Dette kan for eksempel innebære å dele videoer på nett. Nettsider hvor videoer deles - som for eksempel YouTube - er blant de nettsidene som vokser raskest. Unge tilbringer også mer tid på slike nettsider enn andre aldersgrupper.

Tidligere studier har vist at å diskutere selvskading på nett, kan føre til en normalisering av selvskading. Dette kan bidra til å forsterke denne oppførselen, til å provosere frem selvskading, finne nye måter å skade seg selv på, eller lære om hvordan du kan skjule selvskading for andre.

Kilder

Referanser

  1. SP Lewis, NL Heath, JM St Denis, R Noble. The Scope of Nonsuicidal Self-Injury on YouTube. Pediatrics 2011; 127(3): e552-7. pediatrics.aappublications.org