Nyhetsartikkel

Skjult mobbing

Er du sikker på at du kjenner igjen mobbing når du ser det? Intervju med Mons Bendixen, førsteamanuensis i sosialpsykologi.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De fleste kjenner igjen fysisk eller direkte mobbing. Indirekte aggresjon er derimot en type mobbing som er vanskeligere for voksne å avdekke.

- Det handler om å manipulere vennskapsrelasjoner. For eksempel ved å si noe om noen som ikke er der, si noe som ikke er sant, eller sette noen i et dårlig lys. Vennskap kan også manipuleres ved å bli venn med noen, for å ta bestevennen fra en annen. En alvorlig hendelse som jeg fikk kjennskap til, var ei jente på en ungdomsskole som systematisk ble utestengt og fikk mye negativ oppmerksomhet. Det nærmet seg bursdagen hennes, og hun gruet seg. Hun ble aldri invitert i bursdagen til andre, og visste ikke hva hun skulle finne på denne dagen. Så bestemte to jenter i klassen hennes seg for å arrangere bursdagsselskapet, og forberedte dette nøye. Jenta ble kjempeglad, og gledet seg. Så kom dagen og tidspunktet da jentene skulle komme. Ingen kom. Dette er et eksempel på manipulasjon av relasjoner, sier Mons Bendixen, som er førsteamanuensis i sosialpsykologi ved NTNU.

Denne typen mobbing kan forekomme hos begge kjønn, men det er vanligere hos jenter.

- Gutter mobber ofte mer direkte, og har også mer gruppebaserte vennskapsforhold. Jenter går oftere to og to, og har bestevenner, sier Bendixen.

Manipulerende og subtilt

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Indirekte aggresjon er ofte manipulerende og subtilt, og virker kanskje ikke som typisk aggressiv atferd. Tidligere anså man slik atferd som en normal del av sosialiseringsprosessen, men forskning viser at indirekte mobbing kan skade like mye, eller mer, enn fysisk mobbing. Denne type mobbing blir gjerne oversett eller får lite oppmerksomhet på skoler. Årsaken er at fysisk mobbing er lettere å se, lettere å forstå og lettere å kontfrontere. Når elever blir tatt i denne type mobbing, sier de gjerne at de ikke har gjort noe galt. Det er tross alt ikke forbudt å ignorere noen, påpeker de. Voksne aksepterer ofte slik mobbing med kommentarer som "slik er skoleelever/jenter". Unge kan være dyktige i å skjule atferden for voksne. (Relational Aggression in Schools: Information for Educators NASP)

- Litt av greia er at den som gjør dette, kan holde seg litt skjult. Ved digital trakassering kan du holde det helt skjult. Den som rammes, forstår ikke hvem som står bak. Mobbing eller trakassering finner sin vei og sitt medium, enter det er på nett eller ikke. Noen kan for eksempel foreslå en klassetur for å bedre forholdene i en klasse. I slike situasjoner fortsetter ofte mobbingen, men på en annen måte enn før. Digital mobbing synes å være et voksende problem, ettersom flere og flere bruker disse mediene, sier Bendixen.

Neste side