Nyhetsartikkel

Spiseforstyrrelser starter allerede i barndommen

Selv om spiseforstyrrelser oftest forekommer i alderen 15-19 år, starter det gjerne langt tidligere. Det konkluderer en ny studie publisert i British Journal of Psychiatry.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Omtrent 6000 barn er inkludert i studien, som viser at usunn tenkning rundt mat og kropp starter allerede i 8-årsalderen.

I en alder av åtte år, rapporterte 5 prosent av jentene og 3 prosent av guttene i studien at de var misfornøyde med kroppen sin. Denne andelen steg voldsomt til 14-årsalderen, da 32 prosent av jentene og 16 prosent av guttene var misfornøyde.

Les også: Selvtillit og selvbilde

Det er forskere fra blant annet Harvard Medical School og the University College London Institute of Child Health som står bak studien, som nylig ble publisert i tidsskriftet British Journal of Psychiatry.

Du kan lese hele studien her

Mindre barn som opplever misnøye med sin egen kropp, øker altså risikoen for å få spiseforstyrrelser i tenårene. Denne studien viser med andre ord hvor tidlig bekymringer rundt egen kropp starter.

Forskerne skriver innledningsvis at de har samlet inn data fra 6140 gutter og jenter på 14 år. De så etter potensielle sammenhenger og så ungdommers spiseforstyrrelser i lys av barndommen, misnøye med egen kropp, kroppsmasseindeks (KMI), selvfølelse, mors spiseforstyrrelse og familiens økonomiske situasjon.

Les også: Forebygg spiseforstyrrelser

Selvtillit

Barn, spiseforestyrrelse

Et av funnene er at selvtilliten blant åtte-åringer er en av de kritiske faktorene for problemer i tenårene. Høyere selvfølelse hadde en beskyttende effekt, særlig hos gutter.

Les også: Forebygging og behandling av spiseforstyrrelser

Studien viser at forskjellene er store blant gutter og jenter når det kommer til denne tematikken: Det å være misfornøyd med sin egen kropp som barn, hadde en sterk sammenheng med spiseforstyrrelser hos jenter. Blant gutter var spiseforstyrrelsene koblet til BMI.

Risikofaktorer for spiseforstyrrelse varierer altså med kjønn, og forskerne konkluderer med at forebyggende strategier bør være kjønnsspesifikke og settes inn allerede i barndommen og tidlig ungdom.

Les også: Symptomer på anoreksi

Overrasket over resultatene

En av forskerne bak studien, Nadi Micali ved Institute of Child Health i London, sier til the Guardian at hun er overrasket over resultatene og at hun ikke hadde trodde så mange gutter og jenter var misfornøyde med sin egen kropp i så ung alder. Hun beskriver det som svært bekymringsfullt, og mener at barna vokser opp i et kjappere tempo nærmest for hvert år som går. Barn blir generelt stadig mer moden og støter på situasjoner de ideelt sett ikke burde møtt så tidlig.

Da ungdommene var 14 år, svarte 8 prosent av guttene og 3 prosent av jentene at de følte mye press fra mediene om å gå ned i vekt. 40 prosent av jentene hadde gjort forsøk på å slanke seg i løpet av året, mens dette gjaldt 12 prosent av guttene.

Les også: Dette er bulimi

Kilder

Referanser

  1. Micali N, De Stavola B, et.al. Adolescent eating disorder behaviours and cognitions: gender-specific effects of child, maternal and family risk factors. The British Journal of Psychiatry 2015. DOI:10.1192/bjp.bp.114.152371 DOI
  2. www.nhs.uk
  3. www.thegurardian.com