Har du i utgangspunktet et vanskelig forhold til mat og gruer deg til sosiale situasjoner, er det kanskje ikke så rart at så mange med spiseforstyrrelser gruer seg til jul.
For disse representerer ofte julen forventninger om å spise sammen med slektninger og venner som ikke kjenner til problemene de har rundt mat, spising og egen kropp. Dermed kan den spiseforstyrrede føle seg eksponert, skyldig, skamfull, og kanskje la være å reise hjem i julen. For resten av familien kan det være tøft å vite at datteren eller sønnen er alene i julen.
- Ubehagelig å spise foran andre
I følge Somerset and Wessex Eating Disorders Association kan bekymringer og angst som blir fremkalt av slike situasjoner, føre til gråt, panikkanfall, raseriutbrudd eller fullstendig unngåelse. Noe som i neste runde kan føre til krangling og en anspent atmosfære. I tillegg kan den som er syk, oppleve frykt for å bli presset til å spise fet mat eller mer mat, eller å måtte delta i samtaler som dreier seg om mat og spising.
Mange som har spiseforstyrrelser, opplever det å spise foran andre som svært ubehagelig. Dermed kan hun eller han ha behov for støtte og oppmuntring for å klare å gjennomføre slike måltider.
Blant andre ting som kan gjøre julen enklere, er å unngå krangler om hva og hvor mye mat som skal spises til hvert måltid. Prøv også å unngå samtaler og kommentarer om vekt, kroppsfasong eller dietter - uavhengig av hvem kommentarene er rettet mot. Er det andre som ikke kjenner til spiseforstyrrelsen, som kommer med slike kommentarer, så kan de som vet prøve å få vridd samtalen over på et annet tema. Unngå å stirre på den som er syk.
Husk at det er en sykdom
Dersom den syke for eksempel spiser lite, gjemmer mat og later som hun spiser, så ikke kommenter dette mens de andre hører på. Det kan gjøre ting enda verre for den syke, som allerede sliter med alt for mye skam.
Husk at spiseforstyrrelser er en sykdom. Det er ikke mennesket bak spiseforstyrrelsen som prøver å være verken vanskelig eller utakknemlig.
Fortell om følelsene dine og ikke isoler deg
Bodywhys, The Eating Disorders Association of Ireland, har publisert følgende tips om å komme seg gjennom julen:
- Ikke isoler deg.
- La andre få vite hva slags følelser og redsler du har rundt mat.
- Tenk på forhånd igjennom hva du synes er mest vanskelig, og diskuter dette med familien din, slik at dere sammen kan velge løsninger som gjør julen litt enklere for deg. (Kanskje kan du slippe å delta på alle de store juleselskapene, eller kanskje dere kan finne på et påskudd til at du kan få gå tidlig, for eksempel)
- Prøv å følge egne rutiner når maten skal spises, hvis dette er viktig for deg.
- Ta en time-out i juleselskap. Les litt, gå en tur, lytt til musikk eller lignende. Gi beskjed til de andre på forhånd, om at det hjelper for deg å gjøre dette.
- Vær forberedt på at folk vil komme med kommentarer om mat, og planlegg svarene dine. Du kan for eksempel si at det er viktig for deg å håndtere ting i ditt eget tempo, og at dette gjør at du føler deg mindre stresset.
Positive måter å håndtere stress og følelser
Something Fishy, en av de mest kjente sidene på nett om spiseforstyrrelser, har følgende forslag til positive metoder du kan bruke for å håndtere følelser og stress, fremfor å bruke spiseforstyrret oppførsel som sulting, overspising og oppkast, eller overspising:
- Skriv dagbok
- Gå en tur
- Lær et barn å spille et spill
- Tegn eller mal
- Spill et instrument
- Hør på favorittmusikken din
- Ta et varmt bad
- Gi noen en klem
- Bygg lego
- Se favorittfilmen din
- Vær sammen med kjæledyret ditt
- Ring til noen
- Tenk på hva slags råd du ville gitt til en annen som er i samme situasjon som deg, og følg det rådet.