Nyhetsartikkel

Advarer mot bruk av vannpipe

Å røyke vannpipe kan være like helseskadelig som å røyke sigaretter. Det kan også være en sannsynlig medvirkende årsak til KOLS.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en metaanalyse som ble publisert i tidsskriftet Chest i april 2011.1

I flere århundrer har bruk av vannpipe vært vanlig i land i Midtøsten og Sør-øst Asia. I den senere tid har vannpipe også blitt mer populært i vestlige land - særlig blant unge. Ved bruk av vannpipe blir tobakk som er tilsatt ulike smaker (f.eks fruktsmak), brent og deretter kjølt ned ved filtrering gjennom vann. Røyken blir inhalert gjennom en slange og et munnstykke.

Kan medvirke til utvikling av KOLS

Metaanalysen har sett nærmere på effekten vannpipe har på lungefunksjonen. Vannpipe-røykere ble sammenlignet med ikke-røykere, og med sigarettrøykere.

Forskerne undersøkte 45 personer som røkte vannpipe til vanlig. Disse ble undersøkt før og etter en halvtimes vannpiperøyking.

Forfatterne konkluderer med at vannpipe har en negativ innvirkning på lungefunksjon, og kan være like skadelig som å røyke sigaretter. Røyking av vannpipe kan være en medvirkende årsak til KOLS. Etter røyking økte carboxyhemoglobin-nivåene betydelig (fra 1.5 prosent til 9.5 prosent). Det betyr at hemoglobinet inne i de røde blodcellene som transporterer oksygen ut i kroppen, blir blokkert for opptak av oksygen. Denne blokkeringen oppheves langsomt og medfører redusert opptak av oksygen i lengre tid etter røyking. Dette er ugunstig, særlig for de som allerede har KOLS, da det vil gi enda dårligere oksygentransport i kroppen. Tre av deltagerne hadde potensielt farlige nivå av carboxyhemoglobin (over 20%).

Røyking av vannpipe ga også en klar økning av blodtrykk, puls og antall åndedrag per minutt. I tillegg ble det observert en markant økt motstand i luftveiene (PEF ble redusert til 75 prosent).

Like farlig som sigaretter

Ifølge Helsedirektoratet foregår vannpiperøyking som regel over lang tid, derfor får en som røyker vannpipe i seg mange drag. I løpet av en times vannpiperøyking kan du få i deg 100 ganger mer røyk enn det er i en sigarett.

Tobakken som røykes, er tilsatt glyserin og honning, og kan bestå av 30 prosent tobakk og 70 prosent smakstilsetninger. At det lukter f.eks. frukt av pipene, er med på å opprettholde en myte om at det ikke er farlig å røyke vannpipe. Videre understreker Helsedirektoratet at du kan bli avhengig, og at det er like farlig å røyke vannpipe som å røyke sigaretter. Røyking av frukt- og urteblandinger som ikke er tilsatt tobakk, innebærer også en helserisiko.

Kilder

Referanser

  1. Raad D, Gaddam S, Schunemann HJ, Irani J, Abou Jaoude P, Honeine R, Akl EA. Effects of water-pipe smoking on lung function: A systematic review and metaanalysis. Chest 2011; 139 (4): 764-74.