Nyhetsartikkel

Blodprøve kan gi svar på den beste røykesluttmetoden

En ny studie publisert i The Lancet viser at en blodprøve kan hjelpe deg med å finne den beste røykesluttmetoden.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Blodprøven skal gi svar på hvor raskt kroppen bryter ned nikotin. Dette er individuelt, og det kan være avgjørende for hvilken røykesluttmetode som er best for akkurat deg.

I denne studien brukes begrepet "nicotine-metabolite ratio (NMR)" - som er en test som viser hvor raskt nikotinet brytes ned.

Undersøkelser viser at så mange som 60 prosent av de som prøver å slutte røyke, begynner igjen etter kort tid. Forskerne bak denne studien hevder at å måle hvor raskt en person bryter ned nikotinet, kan øke sjansene for å lykkes med å forbli røykfri.

Forskerne ønsket altså å se om folk med "normal" og "sen" NMR responderte ulikt på ulike behandlinger eller metoder for å slutte å røyke.

Målet var å se om disse blodprøvene kan hjelpe til med å finne riktig behandling mot røykeslutt.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet The Lancet.

Doblet sjanse med vareniklin

Forskerne rekrutterte 1246 røykere til studien. Det ble ved starten av studien tatt blodprøver av samtlige deltagere for å finne deres NMR.

Deretter ble røykerne fordelt i to grupper: De som bryter ned nikotin normalt, og de som bryter ned senere enn vanlig.

Deretter ble deltagerne randomisert til en 11-ukers behandlingsplan der målet var røykeslutt: De fikk enten placebo, nikotinplaster eller legemidlet vareniklin. Vareniklin er et ikke-nikotin basert medikament som er tilgjengelig på resept.

Alle deltagerne fikk i tillegg rådgivningsterapi.

Studien var dobbeltblindet, det vil si at hverken deltagerne eller forskerne visste hvem som fikk placebo, og hvem som fikk ekte behandling.

Funnene var som følger: Vareniklin var mest effektivt for deltagerne med normal nikotinomsetting. Deres sjanse for å lykkes med å bli røykfri var mer enn doblet med vareniklin sammenlignet med nikotinplaster. For de med en langsommere nedbrytning var det ingen forskjell i effekten av de to behandlingene, men de hadde en tendens til å få flere bivirkninger med vareniklin.

Hvis du ikke lykkes - prøv igjen!

Forskerne skriver at det er stor variasjon i hvordan folk responderer på ulik behandling mot tobakksavhengighet, og at bivirkningene også varierer en hel del.

De ønsket derfor å prøve å finne biomarkører som kan klare å identifisere den optimale behandlingen til den enkelte. Denne studien sier ingen ting om de som sluttet å røyke under studien, begynte på igjen på et senere tidspunkt.

Studien kan også være en påminnelse om at selv om du ikke lykkes i å slutte å røyke ved hjelp av en bestemt metode - ikke gi opp, men prøv på nytt på en annen måte.

Den aktuelle blodprøven er ikke tilgjengelig for rutinemessig bruk i Norge.

Kilder

Referanser

  1. Lerman C, Schnoll RA, et al. Use of the nicotine metabolite ratio as a genetically informed biomarker of response to nicotine patch or varenicline for smoking cessation: a randomised, double-blind placebo-controlled trial.. The Lancet Respiratory Medicine 2015.