Intervju

Drikkepress og drikkemas: Har du opplevd det?

Ingen har lyst til å ødelegge stemninga. Å takke nei til alkohol på fest er kanskje ikke like lett som man skulle tro.

Én av fem sier heller ufrivillig ja til til alkohol, enn å forklare hvorfor de ikke drikker, viser tall fra Blå Kors. Svært få nordmenn mener de selv utøver drikkepress på andre. Likevel: De fleste føler de sender et sterkt signal dersom de velger å ikke drikke på en fest, om at de tar avstand, kjeder seg eller ikke vil ta del i fellesskapet.

Drikkepresset i studentmiljøer er vel undersøkt. En nasjonal undersøkelse om studenters helse og trivsel som gjennomføres hvert fjerde år (SHoT: Studentenes Helse- og trivselsundersøkelse), viser at 90 prosent av alle studentene drikker alkohol.

- Men undersøkelsen viser også at 60 prosent mener det drikkes for mye. Det betyr at mange studenter er en del av en drikkekultur de ikke ønsker, sier Maren Emilie Hellem Kronlund, rådgiver ved Sit (Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim).

MarenKronlund2_1920X1080.jpg
Maren Emilie Hellem Kronlund er rådgiver ved Sit og jobber blant annet med å forhindre drikkepress blant studenter.

-  Det er er en kultur for å drikke mye, og mange ønsker ikke det. De føler ikke direkte på et drikkepress, men ønsker å være en del av normalen. Det er skapt en kultur der drikking er normalen.. 

Hellem Kronlund sier dette har eksistert i studentmiljøet i uminnelige tider. Det er bare å se til eldre studentviser der det å drikke seg full er en del av refrenget. 

 - Nå handler det om å snu denne kulturen, sier hun. 

Drikkemas heller enn drikkepress

Men hva er mekanismene i denne kulturen? Hva er drikkepress? Og er det mer riktig å kalle det drikkemas?

- Vi snakker ofte med studenter og faddere i fadderuka om dette. Og det er ingen som sier direkte til deg at du ikke er kul om du ikke drikker. Men man opplever mer et direkte eller indirekte mas om at alkohol skal være en del av den sosiale settingen.  Man føler seg unormal hvis man ikke drikker en kveld, sier Hellem Kronlund.

- Vi må bryte opp og se hva dette egentlig handler om. For kanskje er det slik at vi maser mest på dem vi er nærmest. Dette er det vanskelig å innse, for det handler om omsorg også. Det er er tanken om de andre skal ha det bra, bli med, ha det moro og være en del av fellesskapet. Drikkemas handler sjelden om å ha en kjip intensjon, sier Hellem Kronlund.

Neste side