Nyhetsartikkel

Hvitt år: Ett år uten alkohol

Du er ikke gravid og kjører ikke bil, men takker likevel nei til en drink på fest. - Så lenge du har noe i glasset ditt, får du ikke noen spørsmål, sier Silje Alice Pedersen (25).

Bloggeren Silje Alice Pedersen (bildet) avstod fra alkohol i hele 2016. Det startet med en spøk med kjæresten - som ble til alvor. Pedersen var nysgjerrig på hvordan det ville være. Ikke en dråpe alkohol hverken på fest, under reiser, på jobbtilstelninger, venners bursdager eller under julemiddagen. Hun trodde det kom til å bli vanskelig, men så gikk det forbløffende bra.

- Jeg trodde det kom til å bli ganske så utfordrende. Alkohol er en stor del av hverdagen til både unge og eldre, det går liksom på autopilot: der det er fest, er det alkohol, sier Pedersen til NHI.no.

- De nærmeste vennene mine syntes det var tøft og flere sa de skulle ønske at de turte å gjøre det samme. Jeg fikk utelukkende positive tilbakemeldinger, sier hun.

Men Pedersen fikk også mange spørsmål:

- Noen var nysgjerrige og spurte bare hvorfor. Andre kunne stille ganske nærgående spørsmål: om jeg var gravid, religiøs eller har foreldre som er alkoholikere. Jeg svarte, men tenker samtidig at folk bør være litt mer aktsom når de treffer folk som ikke drikker alkohol, det er ikke alle som liker å få slike spørsmål. Men å spørre hvorfor er helt innafor - og jeg skjønner jo at folk er nysgjerrige.

Noen ganger ønsket hun å dra ut på byen uten å forklare seg:

- Da var det greit å holde et glass med noe i, og ikke la andre vite at det ikke var alkohol i det glasset, forteller Pedersen.

Men alle har ikke samme opplevelse av det å si nei til alkohol i sosiale lag. En undersøkelse Actis – rusfeltets samarbeidsorgan - har gjennomført, viser at 57 prosent av befolkningen er enige i at det er for mye drikkepress i norsk drikkelkultur. De yngste (under 30 år) mener i noe større grad enn de som er eldre, at det er drikkepress.

Et klart flertall mener det er viktig med flere alkoholfrie arenaer for både barn og voksne. Kvinner etterlyser slike arenaer i større grad enn menn.

Et sosialt lim

- Det har vært en utvikling de siste 50 årene: fra at det er normalt ikke å drikke, særlig blant kvinner, til at det fremstår som normalt å drikke alkohol. Alkohol knyttet til sosiale sammenhenger er normalisert, og dette er en utfordring vi ser i vår kultur, sier generalsekretær i IOGT, Hanne Cecilie Widnes.

Nye undersøkelser viser at 82 prosent drikker alkohol. Det betyr at store deler av den norske befolkningen drikker, og Widnes mener derfor at det oppstår en form for drikkepress i sosiale sammenkomster når de som ikke drikker, blir avvikerne.

- Jeg snakket med en kvinne fra Frankrike som mener at det er en spesiell form for forventning om å drikke alkohol i sosiale sammenhenger i Norge, selv om det også drikkes mye alkohol i Frankrike. Alkohol har fått en symbolsk betydning og blir sett på som et sosialt lim, mener Widnes.

Derfor kan det oppleves som ubehagelig at folk ikke drikker - er ikke det sosiale limet sterkt nok?

- Vi har skapt oss en myte om at det må alkohol på bordet for at det skal bli kos, eller fest eller nytelse. Selv om vi har erfaring med at vi kan ha det kjempegøy sammen i lunsjen eller på jobb når vi er fritatt for alle forventningene som knytter seg til rusmidler, sier hun.

- Når vi gir alkoholen rollen som et viktig sosialt lim, bidrar vi også til at folk som ikke drikker, kan oppfattes som at de tar avstand fra å være med. Alkohol har blitt et viktig symbol på avslapning, på fest og det sosiale livet. I Norge er det også en kultur for og akseptert at man kan oppføre seg annerledes når man drikker. Man kan tillate seg å bli litt mer tullete og løsmunnet, sier Widnes.

Og nettopp derfor kan det også oppleves truende når det er noen på festen som ikke drikker - det blir en avstand mellom den som fritas for kontroll med alkohol, og den som er edru og forventes å ha det, sier Widnes.

Neste side