Nyhetsartikkel

Hvor mange nordmenn røyker i dag?

For vel 40 år siden røykte 42 prosent av den norske befolkningen. Hvor mange er det i dag?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statistisk sentralbyrå (SSB) har kartlagt røykevaner siden 1973 og bruk av snus siden 2008 på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Undersøkelsen viser at antall mennesker som røyker daglig har gått kraftig ned, og at nedgangen har fortsatt også de siste årene.

I dag er det 13 prosent av alle nordmenn som røyker daglig, i motsetning til 42 prosent da undersøkelsen startet - i 1973.

Les også: Hva skjer i kroppen når du slutter å røyke?

Færrest unge

Det er ikke lenge siden dagligrøykere var over 20 prosent: i 2009 røykte 21 prosent av befolkningen. I dag begynner andelen å krype ned mot 10 prosent.

Se vår animasjon om røykeslutt:

røykeslutt

Men i tillegg til dagligrøykerne kommer de som tar en røyk i ny og ned - de er i dag på 9 prosent.

Les også: Forandre røykevaner

Blant de unge er det i dag fem prosent som røyker daglig - en reduksjon på nesten 40 prosentpoeng fra 1973. Det er i gruppen 45 til 64 vi finner flest røykere - en av fem i denne gruppen røyker daglig.

Les også: Hva koster det å røyke?

Mer bruk av snus

Statistikken over snusbruk går tilbake til 2008. I denne perioden har snusbruk blitt mer vanlig, også blant kvinner. Det er i aldersgruppen 16-24 år at snus er vanligst: en av fem snuser i denne gruppen. Mens i aldersgruppen 25-34 år er tallet 16 prosent.

Les også: Råd for å slutte med snus

Ifølge Helsedirektoratet har daglig bruk av snus økt blant unge menn fra 13 til 23 prosent på 10 år. Også blant de unge kvinnene har bruken økt kraftig – ti år tidligere var det knapt målbare tall, mens det nå er 12 prosent.

De siste årene har det imidlertid ikke vært noen økning i andelen som bruker snus. Siden 2011 har andelen ligget på rundt 14 prosent.

Les også: Røykeforbud og astmaplager

Les også: Når røykesuget melder seg