Nyhetsartikkel

- Jeg tygger khat i stedet for å drikke

I Norge regnes khat som et narkotisk rusmiddel og er forbudt etter norsk lov. Men i store deler av verden er khat en fri handelsvare. Planten dyrkes blant annet i Kenya og fraktes til Storbritannia og Nederland, hvor den ikke er forbudt. Så smugles store mengder khat med fly eller bil til Norge.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Å tygge khat er først og fremst en kulturell og sosial ting, sier norsk-somalieren til Nhi.no.

Oppvokst med khat

«Ali», som ønsker å være anonym, er 24 år og nyter studentlivet. Da han var 18 år fikk han for første gang lov til å tygge khat sammen med sin stefar, som hadde et ønske om at «Ali» skulle holde seg unna alkohol. I islam er nemlig alkohol strengt forbudt.

- Khat er akseptert hjemme hos meg. Jeg kan tygge khat foran mine foreldre. Dersom du hadde flyttet til et land hvor alkohol var ulovlig, ville du ikke drukket likevel? spør «Ali» og lar spørsmålet henge litt i luften.

De sentralstimulerende virkestoffene i khat gir en svak rus som har likhetstrekk med amfetamin. En bunt koster omtrent 200 kr, og det er vanlig å tygge minimum to bunter i løpet av en dag.I Øst-Afrika og Jemen har menn i flere hundre år benyttet khat rituelt i religiøse og sosiale sammenhenger.

«Ali» trekker en parallell mellom khat i den somaliske kulturen og alkohol i den norske. Begge rusmidlene kan brukes med måtehold eller misbrukes. Alene eller sammen med andre.

Greit at det er ulovlig

I Norge regnes khat som et narkotisk rusmiddel og er forbudt etter norsk lov. Men i store deler av verden er khat en fri handelsvare. Planten dyrkes blant annet i Kenya og fraktes til Storbritannia og Nederland, hvor den ikke er forbudt. Så smugles store mengder khat med fly eller bil til Norge.

- Så å si alt kommer til Oslo. Dit kommer folk fra hele landet for å kjøpe khat. En bunt koster omtrent 200 kr, og det er vanlig å tygge minimum to bunter i løpet av en dag.

Selv om «Ali» er bruker, støtter han likevel ikke legalisering fullt ut.

- Noen tygger altfor mye khat og får sosiale og økonomiske problemer. Det er derfor greit med regulering. Hvis ikke hadde khat vært så billig og kommet i så store mengder at mange hadde brukt all sin tid på å tygge, mener «Ali».

Forskning viser at khat kan ødelegge munnhulen

Økende misbruk

For noen er såkalte khat-samlinger en viktig del av det sosiale livet. Men økt, mer ukontrollert bruk av khat hos både kvinner og menn er i ferd med å bli et alvorlig økonomisk og sosialt problem i flere land, blant annet Storbritannia. Også i Norge har det kommet reaksjoner fra kvinner, politikere og religiøse ledere på khat-misbruk.

Misbruket er dyrt og ikke minst tidkrevende. Det er vanlig å sitte og tygge i seks timer. «Ali» vet om mennesker som bruker mye tid på å tygge khat hver eneste dag.

- Folk som tygger 5-6 ganger i uka bruker gjerne 10.000 kr i måneden og er borte hjemmefra i 10 timer hver dag. Det er ingen tvil om at misbruk går utover både familie og jobb.

Selv om khat kan være avhengighetsskapende, ser ikke «Ali» ser på seg selv som en misbruker.

- Selve rusmiddelet khat er ikke så ille som ryktet skal ha det til. Mediene framstiller det som om det er hasj eller heroin, sier «Ali» til Nhi.no.

«Helgefyll»

Khat brukes nesten utelukkende av innvandrere med somalisk bakgrunn i Norge. «Ali» sier det er stor forskjell på bruken i de somaliske miljøene. Flere tygger det en gang i blant, mens noen tygger daglig. Andre har aldri rørt khat. Selv spiser «Ali» et par bunter khat sammen med venner og bekjente en gang i uken.

- Når det er helg samles vi i stua og tygger khat-kvister i timesvis. Etter hvert blir vi mer pratsomme og engasjerte, og da kan vi diskutere kompliserte problemstillinger som hvordan vi skal løse verdens økonomiske problemer. I rusen blir ingenting for vanskelig og du overvurderer deg selv.

Hovedeffekten av khat er følelsen av oppstemthet, årvåkenhet og opphøydhet. De kjemiske stoffene i planten gir også en følelse av stormannsgalskap.

- Jeg tygger khat når jeg har lyst til å slå i hjel tid. Den sosiale biten er viktig for jeg er aldri alene. Alternativet hadde vært dop eller alkohol på fest, sier «Ali» til Nhi.no.

Vil du vite mer?