Nyhetsartikkel

Kokainbruk og slagrisiko

Kokain øker risikoen for slag blant unge voksne betraktelig.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En studie viser at slagrisikoen er større ved bruk av kokain enn andre risikofaktorer for slag som diabetes, høyt blodtrykk og røyking.

Kokain øker risikoen for hjerneslag blant unge voksne i løpet av de første 24 timene etter bruk. Det viser forskning presentert under American Stroke Association International Stroke Conference i 2014. Studien er gjennomført av forskere fra University of Maryland School of Medicine.

Et hjerneslag inntrer når blodtilførselen til en del av hjernen blokkeres og hjernevev får for lite blod. Det kan skyldes blødning, blodpropp som kommer fra for eksempel hjertet eller blodpropp som dannes på stedet.

Les mer om hjerneslag her

- Ved å undersøke risikofaktorer for slag hos unge voksne, viste vår analyse at kokainbruk hadde en sterk sammenheng med hjerneslag, sier Yu-Ching Cheng, professor i medisin ved University of Maryland School of Medicine og forsker ved Baltimore VA Medical Center i en nyhetsmelding.

Hun sier at de gjennom denne studien ønsket å forstå mer om hvilke faktorer som bidrar til risiko for slag hos unge voksne.

- Disse faktorene kan være personlig atferd, medisinske eller miljømessige faktorer eller genetiske faktorer. Kokainbruk er en av risikofaktorene vi undersøkte, og vi ble overrasket over hvor sterk sammenheng det er mellom kokain og risiko for slag hos unge voksne. Vi fant ut at risiko for slag forbundet med kokainbruk, er mye høyere enn noen andre risikofaktorer for slag - som diabetes, høyt blodtrykk og røyking, sier Yu-Ching Cheng.

Les også: Handle FAST ved hjerneslag

Større sammenheng enn forventet

Les også: Mer sårbar etter hjerneslag

Forskere sammenlignet data fra 1101 personer i alderen 15-49 år som hadde slag mellom 1991 og 2008 med 1154 mennesker på samme alder i den generelle befolkningen. Mer enn en fjerdedel av befolkningen i begge gruppene sa at de hadde brukt kokain - menn i langt høyere grad enn kvinner.

Kokain er ikke bare vanedannende, det kan også føre til uførhet eller død på grunn av hjerneslag, sier forskerne, som mener dette er overaskende funn og at koblingen mellom slag og kokain er større enn man har visst tidligere.

Les også: Nå teller sekundene også ved hjerneslag

Hjerneslag er vanligvis et resultat av en blodpropp (hjerneinfarkt) eller en blødning i et av hjernens blodkar. Dersom et blodkar går tett, vil de hjernecellene blodkaret normalt forsyner, gå til grunne, de mister sin oksygentilførsel - det oppstår et hjerneinfarkt.

Så hvorfor øker kokain risikoen for hjerneslag?

John W. Cole som er forsker ved Maryland Stroke Center og medforfatter av studien, sier at kokain er et sentralstimulerende stoff som øker risiko for slag gjennom en rekke mekanismer som endrer den normale hjertekarfunksjonen. Det narkotiske stoffet har en effekt på blodtrykk, puls og andre verdier man ønsker skal holde seg innenfor visse grenser.

Flere studier viser det samme

Les også: Pass opp for slag nummer to

Også en tidligere studie har konkludert med at kokain kan være en årsak til at unge mennesker plutselig dør av slag eller hjerteproblemer.

Studien, som er publisert i European Heart Journal, viser at kokain er involvert i tre prosent av alle plutselige dødsfall og er farligst i kombinasjon med tobakk, alkohol og overvekt.

I denne studien var det spanske patologer som så nærmere på 2.477 plutselige dødsfall i en treårsperiode. De fleste av dødsfallene skyldtes mord, selvmord eller ulykker, men 668 havnet i kategorien ”plutselig død” uten åpenbar årsak. Forskerne analyserte blod og urin fra likene og fant spor av kokain hos 21 av dem. 13 døde av blodpropp i hjertet og tre av blodpropp i hjernen.

Undersøkelsene viste at kokainmisbruk kan føre til skadelige forandringer i hjertet og i arteriene. Rettsmedisinerne fant mange tegn på begynnende hjertekarsykdom blant de unge mennene som hadde brukt kokain. Derimot hadde mengden av kokain i kroppen ingen stor betydning.

Les mer om denne studien her: Kokain og plutselig dødsfall

Kilder

Referanser

  1. Cheng Y, Qadwai SA, Ryan KA, et.al. Illicit Cocaine Use and Risk of Ischemic Stroke: The Stroke Prevention in Young Adults Study. Presented at the American Stroke Association. 2014.
  2. http://www.medicaldaily.com