Nyhetsartikkel

Kombiner røykekutt og vektkontroll

Ved å kombinere disse populære nyttårsforsettene, øker du sjansen for å lykkes.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge en metaanalyse som ble publisert i det amerikanske tidsskriftet Journal of Addiction, er det fullt mulig å slutte å røyke uten å gå opp i vekt. Mange kvinner er redde for at de skal legge på seg dersom de kutter ut sigarettene. Nikotin demper appetitten og øker forbrenningen til røykere, noe som fører til at mange øker noe i vekt når de slutter å røyke.

Lykkes bedre enn de som kun kutter ut røyken

Den nye metaanalysen viser at kvinner som på samme tid både får hjelp til å kontrollere vekten og til å slutte å røyke, i større grad lykkes enn de som konsentrerer seg utelukkende om å slutte å røyke. Disse funnene motbeviser tidligere påstander om at det ikke går an å slutte og røyke mens man slanker seg.

- Kvinner føler seg ofte fanget mellom barken og veden. De er bekymret for helsen sin, men de er samtidig også opptatt av hvordan de ser ut. Nå trenger de ikke å velge en av delene, sier Bonnie Spring, som er hovedforfatter av studien og professor i forebyggende medisin ved Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Håper resultatene bidrar til at flere slutter

Tidligere har man antatt at man bare kunne endre på én risikofaktor om gangen. De nye studiene viser at det er en fordel å ta grep som gir bedre vektkontroll, samtidig som du kutter ut røyken. Studien viser at kvinner som fikk behandling for både å kutte ut sigarettene og sikre seg en bedre vektkontroll, hadde 29 prosent høyere sjanse for å lykkes på kort sikt (tre måneder), enn de som konsentrerte seg utelukkende om å stumpe røyken. På lang sikt (6-14 måneder) hadde den samme gruppen 23 prosent høyere sjanse for å lykkes. Kvinner som fikk hjelp til begge deler, økte mindre i vekt enn de som "bare" stumpet røyken.

Forfatterne bak metaanalysen håper at studien skal forandre legers holdning til å kombinere disse to livsstilsendringene.

- Kanskje kan dette føre til at flere kvinner slutter å røyke, sier Spring.

Forfatterne påpeker at det er behov for flere studier om langtidseffekten av å kombinere vektkontroll og røykeslutt. Litteraturen om vektkontroll viser at pasienter mister fordelene når de avslutter behandlingen.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. B. Spring, D. Howe, M. Berendsen, H.G. McFadden, K. Hitchcock, A.W. Rademaker, B. Hitsman. Behavioral intervention to promote smoking cessation and prevent weight gain: a systematic review and meta-analysis. Addiction 2009; 104: 1472-86. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov