Nyhetsartikkel

Mange kvinner kjenner ikke til at alkohol øker brystkreftrisiko

En studie publisert i BMJ Open konkluderer med at kvinner vet for lite om sammenhengen mellom brystkreftrisiko og alkohol.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge Cancer Research UK er det å kutte ned på alkoholen et av de beste tiltakene man kan gjøre for å redusere brystkreftrisikoen. 

Men en ny studie publisert i BMJ Open1viser at mange kvinner ikke har kunnskap om hvilken rolle alkoholinntak har å si for å redusere risikoen for brystkreft. 

Les også: Alkohol og kreftrisiko

Overvekt, røyking og alkohol

To hundre kvinner deltok i denne studien. De ble enten screenet for brystkreft, eller ble sjekket for symptomer. 

Deltagerne svarte også på spørsmål om livsstil. Omtrent en tredjedel visste at det å være overvektig økte brystkreftrisikoen, mens halvparten visste at røyking er en risikofaktor. Men at også alkoholinntak er en viktig risikofaktor var det kun 16 prosent av kvinnene i screeningsgruppen som visste, og 23 prosent i symptomgruppen. 

Studien avslørte også andre kunnskapshull blant kvinnene: 

Mer enn halvparten av de som drakk alkohol, mente at de visste hvordan de kunne anslå alkoholinnholdet i drikkevarer, men de færreste beregnet alkoholinnholdet til et standard glass vin på en riktig måte. 

Moderate mengder øker også risiko

Ifølge en studie fra World Cancer Research Fund fra 2017 kan selv moderate mengder alkohol øke risikoen for å få brystkreft.

Faktisk kan rundt en av fem brystkrefttilfeller forebygges hvert år i Storbritannia om kvinner ikke drakk alkohol, skriver organisasjonen i sin omtale om studien.

Les mer om denne studie her

Referanser

  1. Sinclair J, Mc Cann M, et.al. The acceptability of addressing alcohol consumption as a modifiable risk factor for breast cancer: a mixed method study within breast screening services and symptomatic breast clinics. BMJ Open 2019. bmjopen.bmj.com
  2. https://www.bbc.com/news/health