Informasjon

Ecstasy

Virkningene av ecstasy inntrer gradvis etter 30 minutter og når en topp over de neste 4 timene. Det er både stimulerende og hallusinogent.

Hva er ecstasy?

Det kjemiske navnet på ecstasy er MDMA (3,4-metyléndioksymetamfetamin). Betegnelsen brukes også på andre kjemisk nært beslektede stoffer, som MDA (3,4-metyléndioksyamfetamin) og MDEA (3,4-metyléndioksyetylamfetamin). Midlene er ”designer-drugs” og fremstilles illegalt i laboratorier.

Ecstasy kan klassifiseres som både stimulerende og hallusinogent. Rusen kan ligne den som framkalles av amfetamin, men den kan også ha likhetstrekk med LSD.

Stoffene er i slekt med amfetamin, og MDMA ble utviklet så tidlig som i 1912. Planen var å bruke det som råstoff for fremstilling av et medikament for å stoppe kirurgiske blødninger. På 1980-tallet økte misbruken av stoffet kraftig i USA, og etter en serie med dødsfall og overdoser ble stoffet forbudt å bruke i USA. Den illegale bruken har imidlertid fortsatt å bre seg, og i Norge skjøt bruken fart i House- og Rave-miljøene i starten av 90-tallet.

Det ferdige stoffet er vanligvis et hvitt pulver. Dette selges enten som pulver, eller som tabletter eller kapsler med logo, oftest tilsatt sterke farger og påført karakteristisk logo.

Bruken av ecstasy har gått ned de senere årene. Det er anslått at om lag 1-3 prosent av norsk ungdom mellom 15 og 20 år har prøvd ecstasy.

Neste side