Nyhetsartikkel

Hva gjør hasj med helsen?

Hasjrøyking har økt de siste tiårene, men hva er konsekvensene?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En artikkel i tidsskriftet The Lancet forsøker å gi svaret.

Studier de siste 10 årene viser at cannabisbruk har bivirkninger. Forskere fra Australia har gått gjennom en rekke studier om hasjens effekt på helsa, og oppsummert funnene i en artikkel som nylig ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet The Lancet.

Medisin og rekreasjon

Først litt historie: Cannabis er blitt brukt i over 4000 år innen medisinen og blant religiøse grupper. De siste 50 årene har cannabis i økende grad blitt brukt av ungdom og unge voksne som rekreasjon og i sosiale sammenhenger.

I USA nådde hasjrøykingen en topp i 1979. Deretter fulgte en lang periode med nedgang, fram til begynnelsen av 1990-tallet. Da økte bruken igjen. Den samme trenden finner man både i Australia og i Vest-Europa.

Estimerte tall fra amerikanske ”Office on Drugs and Crime” fra 2006, viser at cannabis blir brukt av 166 millioner mennesker verden over. Misbruken er høyest i USA, Australia og New Zealand, etterfulgt av land i Europa.

Forskning fra USA viser at omtrent 10 prosent av de som har prøvd å røyke hasj, er daglige brukere. Mellom 20 til 30 prosent er ukentlige brukere. En typisk cannabisrøyker starter mens han eller hun er midt i tenårene og når en topp i starten eller midten av 20-årene. Bruken synker drastisk når de får fast arbeid, blir gift eller får barn.

Neste side