Nyhetsartikkel

Passiv røyking i barndommen øker risikoen for leddgikt

Å røyke selv øker risikoen for å utvikle leddgikt. Nå ha forskere funnet at også det å vokse opp i et hjem der foreldrene røkte, øker risikoen for å utvikle sykdommen.

Dette ifølge en artikkel publisert i National Institutes of Health: News in Health1.

Leddgikt er en autoimmun sykdom som forårsaker smerte og hevelse i leddene. Autoimmune sykdommer oppstår som følge av at kroppen feilaktig starter å produsere antistoff som angriper kroppens egne friske celler og vev.

Man vet ikke hva som forårsaker leddgikt. Gener, hormoner og faktorer i omgivelsene kan spille en rolle.

75 prosent større risiko

Røyking er en kjent risikofaktor for leddgikt. Nå har forskere også undersøkt om passiv røyking i barndommen kan spille en rolle.

Den aktuelle studien ble publisert i tidsskriftet Arthritis & Rheumatology. 2

Forskerne har analysert data fra nær 91 000 kvinnelige sykepleiere (Nurse`s Health Study) som har blitt fulgt i 28 år. De så også på effekten av at mor røkte under svangerskapet, og av å leve med noen som røkte etter å ha fylt 18 år.

Kvinner som vokste opp i hjem der foreldrene røkte, hadde 75 prosent høyere risiko for å utvikle leddgikt enn kvinner som vokste opp i et røykfritt hjem. De som i tillegg røkte selv i voksen alder, hadde enda høyere risiko for å få leddgikt.

- Gir mer dybde og alvor

Forskerne fant ingen sammenheng mellom røyking under svangerskapet og risiko for at barnet senere skulle få leddgikt. Å leve sammen med en person som røkte i voksen alder, så heller ikke ut til å øke risikoen, men mange som bodde med en som røkte, røkte også selv. Det gjør det vanskelig å trekke en sikker konklusjon, skriver de.

Studien er en av de første som antyder at foreldres røyking direkte øker risikoen for leddgikt.

- Funnene våre gir mer dybde og alvor til de negative helsekonsekvensene av røyking knyttet til leddgikt, som er en av de vanligste autoimmune sykdommene, sier Dr. Kazuki Yoshida, en av forfatterne bak studien, i en uttalelse til National Institutes of Health.

Kilder

Referanser

  1. NIH: News in health: Parent Smoking Linked to Rheumatoid Arthritis newsinhealth.nih.gov
  2. Yoshida K, Wang J, Malspeis S, et al.. Passive Smoking Throughout the Life Course and the Risk of Incident Rheumatoid Arthritis in Adulthood Among Women. Arthritis & Rheumatology 2021. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov