Informasjon fra Helsedirektoratet
Noen som forsøker å slutte med snus lykkes med en gang, mens andre trenger flere forsøk. For hver gang du gjør et forsøk, øker sjansen for å lykkes.
Det finnes mange måter å slutte å snuse på. De fleste som slutter, slutter på egenhånd. For andre er det nyttig med støtte og å legge en plan. Her følger noen råd:
Å slutte å snuse innebærer at du gjør deg fri fra en sterk avhengighet. De som snuser, får ofte i seg mer nikotin enn de som røyker, siden de har snus i munnen store deler av dagen.
Forbered deg nøye
- Halve suksessen ligger i å planlegge å slutte. Om du i dag bestemmer deg for en sluttedato 2-4 uker fram i tid, er sjansen stor for at du får det til.
- Forsøk å endre snusvanene dine fram til sluttedatoen. Lag mindre priser. Innimellom kan du øve deg på å være uten snus en stund. Om du bruker løssnus – prøv porsjonssnus. Legg noe annet under leppen iblant, for eksempel en pastill eller en nikotintyggegummi.
- Det viktigste for å lykkes er motivasjon. Hva er dine grunner for å slutte med snus? Hva ønsker du å oppnå? Vil du bli sprekere og få bedre ånde? Være en bedre rollemodell for barna? Er du lei avhengigheten? Redd for helsen? Bekymrer du deg for de kreftfremkallende stoffene i snus?
På sluttedagen – slutt helt!
- Om du får abstinensplager når du slutter å snuse, er det fint å vite at slike plager er verst de første 2–3 dagene, i løpet av 2–4 uker er abstinensplagene over for de fleste. Det vanligste er å føle seg svimmel, ukonsentrert, rastløs og i dårlig humør.
- Drikk mer vann enn vanlig, spis ordentlig og regelmessig og bruk gjerne nikotinlegemidler for å lindre abstinensplager.
- Vær fysisk aktiv! Det kan også lindre abstinens¬plager.
Bruk hjelpetilbudene
- Nikotinlegemiddel (tyggegummi, plaster og tabletter) lindrer plager ved snusslutt og øker sjansen for å lykkes. Spesielt nikotinplaster ser ut til å være til god hjelp for dem som snuser om man bruker maksimal styrke og dose. Ved store behov for lindring av abstinensplager gir det god effekt å kombinere plaster med tyggegummi eller sugetabletter. Spør på apoteket.
- Flere råd og tips på Helsdirektoratets nettsider om snus- og røykeslutt.
- For annen hjelp til snusslutt kan du kontakte fastlegen eller din lokale frisklivssentral.
Kilder
Sentrale kilder og kvalitetsvurdering
- Dokumentet er basert på en brosjyre fra Statens folkhälsoinstitut i Sverige, oversatt og bearbeidet av Helsedirektoratet.