Nyhetsartikkel

Rekordlav andel unge røykere

Andelen unge røykere er rekordlav - men flere unge snuser.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

For 15 år siden røykte 29 prosent av unge mellom 16 og 24 år hver dag. I 2016 røykte tre prosent i samme aldersgruppe daglig - fem prosent av mennene i denne aldersgruppen, og to prosent av kvinnene.

 Les også: Råd for å slutte å røyke

Flere snuser

I artikkelen "Vil snus overta for røyk" (Samfunnsspeilet) viser forfatteren til et sterkt fall i andel dagligrøykere etter år 2000, men andelen unge snusere har økt betydelig. Mange unge begynner i dag å snuse uten å gå veien om røyk.

Nær en av tre unge menn, og en av fem unge kvinner snuser daglig. Her har det nok betydning at det er mange restriksjoner på bruk av røyk, men ikke på snus, skriver forfatteren.

Les også: Råd for å slutte med snus

Ni av ti begynner før de er 18

Tall fra Statistisk Sentralbyrå fra 2015 viser at de som er bosatt i Nordland, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag røyker mest.

Ifølge amerikanske CDC er det avgjørende å forebygge at unge begynner å røyke. Amerikanske tall viser at ni av ti som røyker, begynte å røyke før de ble 18, og 99 prosent av røykere begynte å røyke før de ble 26.

Les også: Unngå at tenåringen begynner å røyke

Hva skjer i kroppen når du slutter å røyke?

Det er aldri for sent å slutte og røyke. Det vil alltid gi en positiv helseeffekt for både deg og de rundt deg, at du stumper røyken. Men jo tidligere du slutter, jo tidligere kommer kroppen i gang med reparasjonsprosessen. Les mer: Hva skjer i kroppen når du slutter å røyke?

Kilder

Referanser

  1. Røykevaner 2016, SSBwww.ssb.no
  2. Vil snus overta for røyk, Borgan JK, Samfunnsspeilet 1, 2017www.ssb.no
  3. Smoking habits 2015, SSBwww.ssb.no
  4. CDC: Youth and tobacco usewww.cdc.gov