Nyhetsartikkel

Røyk lindrer ikke stress

Her kommer enda et argument for å slutte å røyke.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Var nyttårsløftet å slutte å røyke? Her kommer enda et argument for å gjennomføre det.

Les også: Hva skjer i kroppen når du slutter å røyke?

En studie, som blant annet er gjennomført av forskere ved Cambridge, Oxford og Kings College i London, viser at røykere som klarer å slutte, ikke føler mer angst og stress etterpå – til tross for troen på at røyking lindrer stress.

Du kan lese mer om studien her

Reduserte angst

Forskerne fulgte nesten 500 røykere som har fått hjelp til å slutte i regi av National Health Service i England.

Se vår animasjon om røykeslutt her

De målte angstnivået til deltagerne før og etter at de forsøkte å slutte, og fant en ”betydelig” reduksjon i angstnivået blant de 68 deltagerne som hadde sluttet å røyke etter fem måneder. Og effekten var størst blant deltagerne som rapporterte at de slet med angstlidelser og mye dårlig humør.

Les også: Hva koster det å røyke?

Tilbakefall økte stress

Forskerne sier til BBC at funnene bør brukes til å berolige røykere som ønsker å slutte, om at røykekutt ikke nødvendigvis vil føre til mer angst og stress. En av fem oppga nemlig at de røykte for å takle stress bedre.

Les også: Røykeslutt å vektøkning

Forskerne fant også ut at det å mislykkes med røykekuttet, førte til ulike konsekvenser for deltagerne. For de som slet med angst eller humørsvigninger ble disse problemene forstørret hvis de mislyktes med å slutte.

Les også: Når røykesuget melder seg

For de som ikke hadde slike problemer, førte ikke tilbakefall til noen slike endringer. Årsaken til at mislykkede røykekutt førte til mer angst, kan blant annet være bekymring for egen helse.