Nyhetsartikkel

Røykekutt hjelper lungekreftpasienter

Å slutte å røyke, kan forlenge lungekreftpasienters liv med flere år. Det viser en ny studie fra British Medical Journal (BMJ).

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge forfatterne bak en ny studie, øker risikoen for å blir rammet av lungekreft med 20 ganger for røykere i forhold til ikke-røykere. Men om det å slutte å røyke har noe å bety for utfallet av sykdommen hvis man allerede har fått diagnosen, har vært usikkert.

Resultatene fra studien viser imidlertid at mennesker som allerede har fått diagnosen, kan leve lenger ved å slutte mens de får behandling for sykdommen.

Studien er publisert i det medisinske tidsskriftet BMJ. Forskningen ble utført av organisasjonen UK Centre for Tobacco Control Studies, med støtte fra flere organisasjoner, inkludert British Heart Foundation, Cancer Research UK, og National Institute for Health Research.

Du kan lese om studien i BMJ her.

Fem år lenger å leve

Advarslene er å finne mange steder: I fet skrift på sigarettpakken og som grusomme bilder av syke lunger. Men kanskje er det ikke så lett å tenke at lungekreft kan ramme akkurat meg?

Uansett: lungekreft rammer hardt. Man vet at mennesker som får diagnosen lungekreft, kan dø innen relativt kort tid, og det kan føles ubarmhjertig å moralisere om røykeslutt. Det kan også være vanskelig å få pasienten til å endre sine røykevaner.

Studien i BMJ viser at røykere som har utviklet ikke småcellet lungekreft i et tidlig stadium kan øke sjansen betraktelig for å leve fem år lenger ved å slutte å røyke.

Les også: Hva er ikke småcellet lungekreft?

Tidlig stadium

Forfatterne bak studien har oppsummert aktuell forskning om temaet. De har brukt en matematisk modell for å forutsi levealder, basert på å observere folk med lungekreft som valgte å enten fortsette å røyke eller gi opp.

Forskerne fant at av de som får påvist lungekreft på et tidlig stadium i en alder av 65 år, vil vel 30 prosent av de som ikke slutter å røyke leve i fem år. Derimot vil omtrent 70 prosent av de som slutter å røyke, leve i fem år etter at de har fått diagnosen. Desverre får de fleste diagnosen lungekreft på et senere tidspunkt, og det er lite forskning som sier noe om virkningen av røykekutt for disse menneskene.

Studiens svakhet Det er flere feilkilder i forbindelse med studien. Blant annet kan folk som har røykt lite, ha lettere for å slutte. For disse menneskene kan skadene på lungene være mindre, og det kan dermed være dette som påvirker levealderen, ikke nettopp det å kutte røyken.

1Men samtidig viser studien at det er de minst “sunne” menneskene som hadde størst sannsynlighet for å slutte å røyke. Dette kan bety at studien undervurderte fordelene med å gi opp røyken.

Se animasjonsfilm om røykeslutt her

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. A Parsons, A Daley, et.al.. Influence of smoking cessation after diagnosis of early stage lung cancer on prognosis: systematic review of observational studies with meta-analysis.. BMJ 2010; 340: b5569. BMJ (DOI)