Nyhetsartikkel

Røykekutt mot sure oppstøt

Plages du av sure oppstøt og halsbrann hjelper det å kutte røyken. Det konkluderer NTNU-forskere med i en studie publisert i tidsskriftet American Journal of Gastroenterology.

Antall mennesker som sliter med sure oppstøt og halsbrann, har økt kraftig de siste årene. En studie fra NTNU i Trondheim viser at røykekutt reduserer disse plagene.

Eivind Ness-Jensen (bilde)1 er lege og forsker ved HUNT forskningssenter, NTNU, Levanger, og er forfatteren bak en studie som har undersøkt sammenhengen mellom halsbrann og røykelutt.

Les også: Vær røykfri

Han sier til NHI.no at halsbrann kan gå ut over både livskvaliteten og arbeidsevnen og at det gir en økt sjanse for kreft i spiserøret.

- Kreft i spiserøret er heldigvis sjeldent, og antallet som får dette er veldig lite, men halsbrann og sure oppstøt er risikofaktorer for spiserørskreft. I Norge er det i underkant av 250 mennesker som får spiserørskreft i året, mens nærmere 50 prosent av befolkningen har halsbrann og sure oppstøt av og til. Men spiserørskreft er en kreftform som øker i hyppighet i Norge og den vestlige verden, så det er bekymringsfullt, sier Ness-Jensen.

Les mer om syreplager (reflukssykdom) her

Normalvektige fikk reduserte plager

Ness-Jensen har i denne studien brukt data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Mellom HUNT 2 (1995-1997) og HUNT 3 (2006-2008) har andelen som anga halsbrann og sure oppstøt ukentlig økt med nesten 50 prosent - fra 11,6 prosent til 17,1 prosent av deltakerne.

Deltakere som anga alvorlige plager med halsbrann og sure oppstøt, og som var dagligrøykere i HUNT 2, ble fulgt opp i HUNT 3.

De som hadde kuttet ut dagligrøykingen i HUNT 3 hadde mindre plager enn de som fortsatt var dagligrøykere. Røykekutt reduserte plagene kun blant normalvektige og ikke blant overvektige. Dette skyldes trolig at overvekt også er en viktig årsak til disse symptomene, og at røykekutt ikke er nok.

- Hvor stor effekt hadde røykekutt på plagene?

- Sammenlignet med de normalvektige som fortsatte å røyke økte røykekutt sjansen for å bli kvitt plagene med nesten 6 ganger. Dette er en veldig stor effekt i medisinsk sammenheng, men det er alltid en viss usikkerhet i slike tall, sier han.

Ness-Jensen forklarer at røyking virker negativt på slike plager på grunn av at røyking gjør lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken slakkere. Dermed kan magesyre lettere komme opp i spiserøret. I tillegg reduserer røyking spyttproduksjonen. Spyttet er viktig for å vaske spiserøret rent, slik at mindre spytt gjør at mer syre får lov til å være lengre i spiserøret å lage etseskade. Slimhinnen i magesekken tåler syren, men slimhinnen i spiserøret gjør ikke det, slik at det blir skader på spiserøret.

Les også: Brystbrannsykdom - reflukssykdom

Neste side