Informasjon

Hvorfor bør du slutte å røyke?

Gjentatte eksponeringer for nikotin fører til utvikling av toleranse, en tilstand der stadig høyere doser behøves for å oppnå samme stimulerende effekt.

Illustrasjonsfoto

Hopp til innhold

Skadelige effekter av røyking

Røyking er den viktigste årsaken til sykelighet og død som det er mulig å gjøre noe med i utviklede land. I følge amerikanske tall (2011) forårsaker røyking 443 000 dødsfall i året i USA. 1 av 5 dødsfall i USA er direkte knyttet til røyking, og røykere dør 5-8 år tidligere enn de som aldri har røykt.

En stor australsk studie viser at to av tre dødsfall blant røykere skyldes røykerelaterte sykdommer1. Studien viser at røykerne har rundt tre ganger så høy risiko for å dø tidlig, som de som aldri har røykt.

Hvor farlig er røyking?

Sammenliknet med ikke-røykere har røykere:

Andre problemer med røyking er nedsatt lukte- og smakssans, økt tendens til rynker i ansiktet, og personer med diabetes som røyker, får lettere nyreskade. Barn av foreldre som røyker, har lavere fødselsvekt, større sjanse for å bli psykisk utviklingshemmet, oftere luftveisinfeksjoner, dårligere lungefunksjon, økt tendens til kronisk infeksjon i øret. De har også større sjanse for å bli røykere selv. Passiv røyking øker sjansen for livmorhalskreft, lungekreft og hjertesykdom.

røykeslutt
Animasjon om røykeslutt