Nyhetsartikkel

Røyking fører til økt risiko for leddgikt

Bare noen få sigaretter om dagen fører til at risikoen for å få leddgikt dobles.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Leddgikt (revmatoid artritt) er en kronisk, livslang sykdom. Den angriper først og fremst de små leddene i fingre og tær, men den kan med tiden også angripe større ledd.

Dette er en autoimmun sykdom der kroppens immunforsvar reagerer på en ukjent stimulering og angriper leddhinnen i leddene. Det dannes etter hvert et betennelsesvev som bryter ned leddbrusk og knokler, og kan gi invalidiserende skader på skjelettet. Det er beregnet at 50 prosent av risikoen for å utvikle leddgikt har sammenheng med genetiske faktorer. Røyking er den viktigste ikke-genetiske risikofaktoren.

Les også: Dette er leddgikt

Koblingen mellom røyking og revmatisme er altså kjent gjennom tidligere forskning, men en ny studie som er publisert i tidsskriftet Arthritis Research & Therapy viser at det er svært lite røyking som som skal til1.

Studien, som er gjennomført ved Karolinska Institutet i Sverige, viser at risikoen for å få revmatisme fordobles med noen få sigaretter om dagen.

Les også: Helseskader ved røyking

Også små mengder

Daniela Di Giuseppe er doktorgradsstudent ved Institutt for miljømedisin ved Karolinska Institutet. Hun sier at sigarettrøyking utløser en immunrespons mot citrullinerte proteiner – det vil si proteiner hvor det har skjedd en omdannelse ved at de alle inneholder en modifisert aminosyre.

- Denne immunresponsen øker omfanget av anti-citrullinerte proteiner, som kan forårsake revmatisme, sier hun til NHI.no.

- Siden denne prosessen er trigget av røyking - også små mengder er nok til å utløse dette - vil det å slutte å røyke ha liten eller ingen effekt på å redusere risikoen for revmatisme, sier hun.

Studien viser at sammenlignet med de som aldri har røykt, har tidligere røykere en økt risiko for å rammes av sykdommen også 15 år etter at de sluttet.

Forskerne har samlet data om over 34 000 svenske kvinner i alderen 54 til 89 år. Kvinnene er fulgt i en periode på sju år.

Les også: Treningsråd for eldre med leddgikt

Jo før, jo heller

Når forskerne sammenlignet folk som aldri hadde røykt, med kvinner som hadde røykt i opptil 25 år, kunne de altså se at risikoen for revmatisme økte med antall år de hadde røykt.

Risikoen for å få leddgikt ble redusert for de som sluttet å røyke, og fortsatte å avta over tid. Femten år etter at de sluttet, var risikoen minsket med en tredjedel, men risikoen var fortsatt betydelig høyere enn for personer som aldri hadde røykt.

- Det er mange helsemessige grunner til å slutte å røyke og risikoen for å utvikle revmatisme er en av disse. Men det faktum at det er en risiko fortsatt femten år etter røykeslutt, er et argument for å kaste sigaretter så snart som mulig og helst aldri begynne, sier Daniela Di Giuseppe.

Kilder

Referanser

  1. Giuseppe D, Orsini N, et.al. Cigarette smoking and smoking cessation in relation to risk of rheumatoid arthritis in women. Arthirits and research therapy, April 22, 2013; 15: R56. doi:10.1186/ar4218. DOI