Nyhetsartikkel

Sår hals etter alkoholinntak

Sår og tørr hals etter en kveld med inntak av alkohol i festlig lag er slett ikke uvanlig. Alkoholens uttørkende effekt og høy musikk kan være viktige bidragsytere.

En festlig kveld med høy musikk, god drikke og gode venner. Praten går, helt til det faktisk ikke går lenger. Halsen er tørr og sår, og du må stadig avbryte praten for å hoste. Men du er ikke forkjølet. Hva er det da som skjer?

Uttørkende effekt

Vanlige årsaker til sår hals på eller etter en fest, skyldes som regel alkoholinntaket i seg selv, uvant belastning av stemmebåndene, et svekket immunsystem eller brystbrannsykdom.

Alkoholens uttørkende effekt kan gi tørr munn, tørr hals, mindre beskyttelse i halsen og øker risikoen for friksjon, og dermed sårhet. Alkohol svekker også immunforsvaret og gjør deg mer sårbar for infeksjoner som gir sår hals.

Dette, kombinert med at du prater både mer og høyere enn du pleier, er vanlige årsaker til at man får plager med sårhet og heshet dagen derpå.

Halsbrann og sulfitt

Andre årsaker til at man kan få slike plager med halsen er knyttet til magesyre. Dersom du blir så full av du kaster opp, vil magesyren slite på halsen. Alkohol kan også føre til eller forverre andre plager knyttet til magesyre, som halsbrann og brystbrannsykdom.

En annen mulig årsak til sårhet i halsen i forbindelse med alkoholinntak er at man har astma og/eller er følsom for sulfitt, som finnes i øl og vin.

Forebyggende tiltak

For å forebygge og behandle slike plager bør du passe på å få i deg nok vann, ikke drikke for mye alkohol og passe på å hvile stemmebåndene innimellom. Det kan også være en god idé å skru ned lyden på musikken, slik at du ikke trenger å rope så mye. Unngå å bli tørr i munnen og unngå mørkt, konsentrert brennevin.

Dersom skaden allerede har skjedd, og du dagen derpå sliter med sår hals, kan du forsøke å gurgle saltvann, drikke noe varmt med honning i, spise varm suppe og hvile stemmebåndene.

Dersom sårheten vedvarer og du i tillegg får feber og problemer med å svelge, kan du ha en infeksjonssykdom.

Les også: Sår hals – hva kan det være?

Langvarig alkoholinntak

Dersom du inntar moderat til mye alkohol regelmessig og over tid, kan dette føre til ulike plager med hals og spiserør. Alkoholinntaket i seg selv kan føre til sure oppstøt, der magesyren irriterer halsen. Det kan også forverre eksisterende plager med sure oppstøt.

Langvarig alkoholinntak øker risikoen for betennelse i spiserøret. Vanlige symptomer på denne tilstanden er smerter og vansker med å svelge, og brystsmerter når man spiser. Dersom du ofte drikker så mye at du kaster opp, kan de gjentatte syreangrepene på spiserøret skade slimhinnen i spiserøret.

 

Kilder

Referanser

  1. Alcohol Rehab Help: Sore throat after drinking alcoholrehabhelp.org
  2. Healthline: Hoarse and hungover: Sore throat after drinking www.healthline.com
  3. Banyan treatment centers: Long-Term Effects of Alcohol on The Esophagus www.banyantreatmentcenter.com