Nyhetsartikkel

Smakstilsetning i e-sigaretter - hva inneholder det?

Kjemiske smakstilsetninger i e-sigaretter blir i en ny studie knyttet til lungesykdom.

Det tilsettes mange ulike smakstilsetninger i e-sigaretten - kirsebær, vanilje, frukt og sjokolade. Nå har en gruppe forskere fra Harvard University undersøkt hvilke kjemiske stoffer disse smakstilsetningene inneholder.

Studien er publisert i Environmental Health Perspectives.

E-sigaretten er et nytt fenomen, og så langt er det gjort lite forskning på hvilke helseskader produktet kan påføre kroppen. Flere tidligere røykere er full av lovord om e-sigaretten, og mener den har hjulpet dem med å slutte å røyke vanlige sigaretter. Andre igjen mener e-sigaretten er en farlig frelser. Man vet lite om langtidseffekten, samtidig som enkelte forskere mener dette kan føre til at unge ikke-røykere begynner å røyke.

Les også: Dette er e-sigaretter

"Popkornlunge"

Elektroniske sigaretter bruker batteri til å varme opp nikotinampuller. Ampullen inneholder væske ("e-juice") av varierende volum og nikotin-innhold (noen også uten nikotin). Når brukeren tar et trekk av sigaretten, aktiverer batteriet en glødelampe som gjør at damp med nikotin kan pustes inn, og en tåkeliknende sky pustes ut. Væsken består blant annet av smakssatt propylenglykol, glyserin og nikotin.

Da forskerne bak den aktuelle studien undersøkte et utvalg av smakstilsetningene, fant de diacetyl (en kjemisk smakstilsetning som er knyttet til tilfeller av alvorlig luftveissykdom) i mer enn 75 prosent av dem.

To andre potensielt skadelige kjemikalier ble også funnet i mange av de testede smakene - som inkluderte smaksvarianter med appell til unge mennesker. Dette var blant annet smaken av sukkerspinn, frukt og cupcake.

I dag finnes det tusenvis av smakstilsetninger som kan benyttes i e-sigaretter. Forskerne i denne studien testet 51 smaker, og fant diacetyl i 29 av dem, alt fra knapt målbare nivåer til konsentrasjoner på 239 mikrogram per e-sigarett. Kjemikaliet diacetyl er også kjent som en smørsmakstilsetning i popkorn. Dette har vært koblet til lungeskade hos fabrikkarbeidere som har testet hundrevis av mikropop-poser hver dag og dermed inhalert dampen. Det er her begrepet "popkornlunge" stammer fra.

Riktignok er det viktig å merke seg at selv om forskerne nå har påvist de skadelige kjemikaliene i smakstilsetningene, kan ikke denne studien påvise at det er en sammenheng mellom e-sigaretter og "popkornlunge".

Les også: Intervju med Kar Erik Lund i SIRUS og Anne Lise Ryel i Kreftforeningen

Enormt utvalg av e-sigaretter

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) finnes det hundrevis av merker av e-sigaretter på markedet med tusenvis av smaker, og antallet øker voldsomt. Markedet er dessuten uregulert, og det foregår utstrakt handel på internett.

Det råder relativt stor uenighet om hvorvidt e-sigaretter er bra eller dårlig for helsen. Det er liten tvil om at e-sigaretter er et tryggere alternativ til vanlig tobakksrøyking, men likevel: damp kan skade lungene på ukjente måter. At man vet lite om hvilke stoffer brukerne eksponeres for, er ifølge Folkehelseinstituttet fordi det er stor variasjon i typer e-sigaretter og innhold av stoffer i e-sigarettampullene. FHI skriver på sine nettsider at det å foreta en fullstendig helserisikovurdering av e-sigaretter, blir derfor vanskelig.

Vi mangler altså i dag informasjon om hvordan e-sigaretter påvirker helsen, og denne aktuelle studien ønsket å finne ut om tre kjemikalier forskerne mener kan knyttes til lungeskade - diacetyl, 2,3-pentandion og acetoin - var å finne i allment tilgjengelige e-sigaretter.

- Siden de fleste av de helsemessige bekymringene om e-sigaretter har handlet om nikotin, er det fortsatt mye vi ikke vet om e-sigaretter. I tillegg til å inneholde varierende grad av det vanedannende stoffet nikotin, inneholder det også andre kreftfremkallende kjemikalier, sier David Christiani, som er professor i Environmental Genetics, i et nyhetsmelding fra Harvard.

Kilder

Referanser

  1. Allen JG, Flanigan SS, et.al. Flavoring Chemicals in E-sigarettes: diacetyl, 2,3-pentanedione, and aceotin in a sample of 51 products, including fruit,- candy-, and coctail-flavored e-sigarettes. Environmental Health Perspectives 2015.
  2. www.nhs.uk
  3. www.news.harvard.edu/gazette/