Nyhetsartikkel

Kiropraktikk

Kiropraktikk er en behandlingsmetode der målet er å få muskler og ledd til å fungere optimalt sammen. Manipulasjon - spesielle håndgrep - er viktig for å løse opp og få ting på plass.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kiropraktikk er en behandlingsmetode som går ut på å undersøke, diagnostisere, behandle og forebygge feilfunksjoner og sykdom i muskler, nerver, skjelett og ledd. Målet med behandlingen er å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem.

Kiropraktorer i Norge er offentlig autorisert helsepersonell med selvstendig diagnose- og behandleransvar. Normalt har kiropraktorer fem-årig profesjonsrettet akademisk universitetsutdannelse. I tillegg kommer ett års obligatorisk turnustjeneste. Kiropraktorer har sin spesialkompetanse på muskel- og skjelettlidelser.

Manipulasjon

Ordet kiropraktikk betyr "å utføre med hånd" og en viktig del av behandlingen går ut på å bruke spesielle håndgrep for å løse opp og få ting på plass. Dette kalles manipulasjon. Selve manipulasjonen utføres raskt, og med så liten kraft som mulig. Dette skal ikke være smertefullt.

Norsk kiropraktorforening understreker at manipulasjonsbehandling av ryggsøylen kun er et av mange tiltak som benyttes. Kiropraktoren tilpasser manipulasjonsbehandlingen ut fra den enkelte pasients sykehistorie, symptomer, tidligere effekt av behandling og pasientens preferanser.

De aller fleste kiropraktorer i Norge benytter seg av manipulasjons- og/eller mobiliserende leddbehandling parallelt med muskulær bløtvevsbehandling og målrettede, tilpassede øvelser for å stimulere til aktiv medvirkning fra pasienten. Kunnskapsformidling er en sentral del av behandlingen. Informasjon om plagen bidrar ofte til å ufarliggjøre plagene og stimulerer til målrettet behandling. Kiropraktoren gir også generelle råd og veiledning som ofte bidrar til at pasienten får økt selvinnsikt og stimulerer generell helse. 

Neste side