Informasjon

Vil at legen skal håndhilse

Hvordan ønsker du å bli møtt av legen din?

Hvordan ønsker du å bli møtt av legen din? Nesten åtti prosent ønsker at legen skal håndhilse på dem når de skal inn til en legekonsultasjon, ifølge en amerikansk studie.

En studie som ble publisert i Archives of Internal Medicine i juni 2007, har undersøkt hvordan pasienter ønsker å bli møtt av legen ved en konsultasjon.

Resultatene fra studien viser at 78 prosent av de 415 som svarte på spørreundersøkelsen, ønsker at legen skal håndhilse når de kommer inn. 50 prosent vil at legen skal bruke fornavnet deres når han eller hun hilser på dem, og 56 prosent ønsker at legene skal presentere seg selv med for- og etternavn.

Nevnte ikke pasientens navn

Disse forventningene varierer noe i forhold til pasientens kjønn, alder og rase. Videofilmer fra 123 konsultasjoner ble også brukt i undersøkelsen. Disse viste at lege og pasient håndhilste i 83 prosent av konsultasjonene. I 50 prosent av konsultasjonene nevnte ikke legen pasientens navn i det hele tatt. Legene presenterte vanligvis seg selv med for- og etternavn på videofilmene.

Anbefaler bruk av for- og etternavn

Forskerne bak studien konkluderer med at leger bør oppfordres til å håndhilse på pasienter, men være vare for pasientenes kroppsspråk og signaler. I og med at det varierer hvordan folk ønsker å bli tiltalt, foreslår forskerne at legene i utgangspunktet bruker pasientenes for- og etternavn, og introduserer seg selv med for- og etternavn.

Hva mener du?

Denne undersøkelsen ble utført i USA og bygger dermed på amerikanske tall og normer.

Hvordan ønsker du at legen din skal møte deg når du skal inn til en konsultasjon?

Kilder

Referanser

  1. Makoul G, Zick A, Green M. An evidence-based perspective on greetings in medical encounters.. Arch Intern Med. 2007; 167(11):: 1172-6..