Nyhetsartikkel

Terje Johannessen går av med pensjon: For en jobb du har gjort!

Ved nyttår i 2023 går Terje Johannessen (72) av med pensjon. Det er snart 30 år siden han fikk en idé om et elektronisk oppslagsverk for leger. Da startet han på en reise der ikke bare kunnskap om læring, men også stahet, arbeidskapasitet og evnen til å se andre har vært avgjørende for den suksessen Norsk Elektronisk Legehåndbok har blitt.

Kommentar

Jeg kjenner historien bedre enn de fleste. Jeg var der da idéen fortsatt bare var en spennende tanke. Jeg var der da han jobbet så mye at vi nesten ble bekymret for han. I dag jobber vi sammen og jeg er journalist, men her, i denne kommentaren, er jeg først og fremst hans datter.

Arbeidet med NEL startet da jeg var i tenårene. Terje jobbet hele tiden. Først var han på jobb fra åtte til fire. Etter middagsluren fant han plassen sin foran PC-en på hjemmekontoret. Der satt han til det ble kveld, kanskje så han nyheter innimellom. På lørdag sto han opp, spiste frokost, og gikk inn på hjemmekontoret. Der ble han til søndag kveld.
I feriene jobbet han.
Jeg var lei av NHI og Norsk Elektronisk Legehåndbok før eventyret begynte.

Den gangen kunne jeg aldri forestilt meg at jeg selv skulle jobbe for NHI ti år senere. Det var kanskje vanskelig for oss begge å fatte at Norsk Helseinformatikk nesten 30 år senere, skulle ha over 40 ansatte bare i Norge. Eller at så og si alle norske allmennleger og de fleste norske sykehus skulle abonnere på Norsk Elektronisk Legehåndbok. At Legehåndboken som han jobbet med den gangen, skulle danne grunnlaget for det nasjonale oppslagsverket for leger og helsepersonell i Danmark, i tillegg til at NHI skulle ha underavdelinger i Tyskland og Sverige – med en svensk og en tysk legehåndbok (Medibas og Deximed).

Bildet viser Terje Johannessen på hjemmekontor på 1990-tallet.
Her satt Terje på kvelder og i helger på 1990-tallet og jobbet med det som skulle bli Norsk Elektronisk Legehåndbok. Tall fra de siste årene viser at det hver måned gjøres opp mot en million oppslag i NEL fra over 80 000 brukere. Foto: Privat

Stor gjennomføringsevne

I 15 år jobbet han som allmennlege ved Halset Legesenter. Han var godt likt blant pasientene og jobbet lange dager. I denne perioden var han også bedriftslege for Cementstøperiet. En dag fant han ut at han burde sjekke arbeidsforholdene til en kranfører. Med en smule høydeskrekk og en svaiende heisekran, ble det en uforglemmelig tur til toppen.
Dette er et fint bilde på alt han har arbeidet med: når han har satt seg et mål, så gjennomfører han.

Neste side