Nyhetsartikkel

Ja til ny brystkreftmedisin

Etter lange forhandlinger er det nå bestemt at legemiddelet trastuzumabemtansine (Kadcyla) kan innføres til brystkreftbehandling.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er Beslutningsforum for nye metoder som tirsdag offentliggjorde at de nå har sagt ja til at legemiddelet trastuzumabemtansine (Kadcyla) kan blir en del av brystkreftbehandlingen.

– Jeg er svært glad for at vi nå endelig kan tilby dette legemiddelet i våre offentlige sykehus, til beste for pasientene, sier leder for Beslutningsforum for nye metoder, Lars Vorland i meldingen fra Beslutningsforum for nye metoder.

Les mer om brystkreft her 

Forlenger livet

Legemiddelet kan brukes etter førstelinjebehandling for pasienter med visse former for alvorlig brystkreft, der det ikke finnes behandling som kan helbrede. Medisinen er livsforlengende.

Rundt 100 kvinner per år i Norge kan være aktuelle for denne behandlingen.

Les også: Behandling av brystkreft

Ja på fjerde forsøk

Beslutningsforum for nye metoder har tre gang tidligere sagt nei til dette legemiddelet, fordi de mener prisen har vært for høy. Ved den fjerde runden med vurderinger, ble det altså likevel ja.

Les også: Å leve med brystkreft

Beslutningsforum for nye metoder sier i meldingen at de er kritiske til hvordan legemiddelfirmaet har opptrådt i denne saken.

– Dette legemiddelet har en svært høy pris, i likhet med stadig flere legemidler. Vi opplever i dette tilfellet at produsenten har ønsket å få en så høy pris som mulig, og at de har i våre øyne testet grensene for hvor mye sykehusene er villige til å betale, sier Lars Vorland.